Menu Sluiten

Drentsche Aa weer mooier

Het Gebiedsfonds Drentsche Aa heeft vorig jaar een aantal projecten financieel kunnen ondersteunen en zo bewoners geholpen om het landschap en de natuur waardevoller te maken. Ook in 2021 wil het fonds weer bijdragen leveren aan een mooier en duurzamer Drentsche Aa-gebied. Bewoners zijn welkom om hun aanvraag in te sturen.

Foto © Aangeleverde foto

Wie kent de Drentsche Aa niet? Een fraai cultuurlandschap waar natuur centraal staat. In corona-tijd komen nog meer mensen dan anders ervan meegenieten. Maar bovenal is de mooie omgeving een feest om in te wonen. In het jaar 2020 heeft het gebiedsfonds 45.981 euro toegekend aan (meerjarige) initiatieven waarbij aardkundige, landschappelijk en natuurlijke waarden van de Drentsche Aa impulsen kregen. Bijvoorbeeld door vergroening van erven en tuinen in de Broekstreek en Zeegse, door onderzoek naar pingoruïnes en het vergroten van de zichtbaarheid ervan samen met burgers, door versterking van de kudde heiderunderen, door een film over de terugkeer van de otter in het beekdalenlandschap en door een toneelvoorstelling over hunebedbouwers om kinderen bewuster te maken van de imposante historie van dit gebied.

Het Gebiedsfonds ziet het landschap als drager van de kwaliteit van het gebied. Het schone water, de krachtige natuur en de oude cultuurhistorie maken het Nationaal Park tot een bijzondere plek. Maar het is geen statische omgeving: er wonen mensen die in het hier en nu leven. Daarom bevorderen we de samenwerking tussen bewoners en boeren in projecten die de omgevingskwaliteit verbeteren en aanpassen aan de moderne tijd. Dat kan gaan om het koesteren van de natuur, het aanpassen van een landbouwbedrijf aan de omgeving of het verfraaien van het landschap. Voor het fonds is vooral van belang dat bewoners zich gesteund weten in hun initiatieven om de biodiversiteit en het landschap te versterken. Daarom verwelkomen we ook in 2021 graag aanvragen voor een bijdrage.

Heb je hulp nodig? Een van onze bestuursleden zal je graag verder helpen met je aanvraag. In 2020 kreeg het Gebiedsfonds een nieuwe voorzitter: Hendrik Oosterveld. Ook trad Ineke Noordhoff toe tot het bestuur. Verder zijn Jannes Hoenderken, Margreet ter Steege en Jack Bosgraaf bestuurder. We namen afscheid van Henk van ’t Land en Martin Verhagen. Het gebiedsfonds werft geld bij overheden, bedrijven, gasten van het Nationaal Park en bewoners. Door steun te werven en bijdragen te geven hopen we dat meer mensen zich mede-eigenaar van het Nationaal Park Drentsche Aa gaan voelen. Wil je helpen door een gift? Dat kan natuurlijk. We zijn blij met iedere bijdrage op IBAN: NL73 RABO 0129.0784.84 op naam van Stichting Gebiedsfonds Drentsche Aa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.