Menu Sluiten

Drents Museum presenteert nieuwe tentoonstelling: Pompeii en Herculaneum

Sterven in schoonheid. Dat is het onderwerp waaraan het Drentse Museum zijn focus legt met deze nieuwe expositie over Pompeii en Herculaneum. Over de uitbarsting van de Vesuvius is weinig aandacht aan geschonken.  het decor en de omgeving van de slachtoffers rondom de vulkaan. 

Het museum had bij eerdere edities Frida Kahlo tentoongesteld en trof goud bij de vorige editie over Ararat. Met dit museumstuk informeert de plek jou over het prachtige leven voor de verwoesting. Schilderijen, beelden, maar ook dagelijkse voorwerpen. Hiermee trekt het Drents Museum jou in het oude leven van de Grieken/Romeinen.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Weelderige tuin
Bij het thema Gemaakte schoonheid waant de bezoeker zich in de weelderige tuin van een welgestelde Romein. Fresco’s met mythologische voorstellingen, bronzen dierfiguren, mozaïeken van Nijlscènes en een fontein staan opgesteld als in een geënsceneerd toneeldecor om gasten te imponeren. Pronkstuk is het witte marmeren beeld van een hert dat wordt aangevallen door twee honden. Dit beeld, afkomstig uit de tuin van een grote monumentale villa in Herculaneum, verwijst naar een verhaal van de Romeinse dichter Ovidius
Foto © Omroep Assen / Quentin Sibbald

Badhuizen, tempels en theatersOpenbare pracht zoomt in op de kunst in de openbare ruimte, zoals badhuizen, tempels en theaters. Voor een metershoge print van het forum van Pompeï staan keizerportretten, theatermaskers en grafbeeldjes. Een deel is betaald door Rome vanwege politieke doeleinden, een deel door particulieren die hun stad mooier wilden maken. Zoals de bronzen fontein uit het zwembad van de palaestra van Herculaneum, een soort sportschool. Deze unieke waterspuwer heeft de vorm van de Hydra van Lerna, het slangachtige monster met vijf koppen uit het mythologische verhaal over de held Hercules.

Foto © Omroep Assen / Quentin Sibbald

Schoonheidsidealen van nu
De kracht van schoonheid wordt al eeuwenlang serieus genomen, maar de klassieke oudheid speelt een grote rol in hoe wij in het Westen heden ten dage schoonheid ervaren. De prachtige standbeelden en andere voorwerpen die door de Grieken en Romeinen zijn gemaakt, zijn van grote invloed op hoe wij vandaag de dag naar schoonheid kijken. De tentoonstelling laat bezoekers nadenken over de invloed van de Romeinen op ons huidige schoonheidsbeeld
Foto © Omroep Assen / Quentin Sibbald