Menu Sluiten

Drents Museum krijgt nieuwe zilveren aanwinsten uit collectie Krekel

Het Drents Museum heeft twee zilveren objecten geschonken gekregen uit de collectie Krekel. Het gaat om een mokkaservies uit 1906 van edelsmid Jan Eisenloeffel en een inktstel uit 1919 ontworpen door kunstenaar Jac. van den Bosch. De objecten zijn tot en met 5 september 2021 te zien in het Drents Museum.

Het Mokkaservies
Foto © Drents Museum

Door: Romy Posthumus

Hoofdconservator Annemiek Rens is blij met de objecten: “De schenking is een belangrijke aanvulling op de collectie Kunst 1885-1935 van het Drents Museum. Door deze objecten kunnen we nog beter de ontwikkelingen in de metaalkunst rond 1900 laten zien.”

Mokkaservies

Het mokkaservies komt uit 1906 en is een stuk uit de beginjaren van Jan Eisenloeffel. “De meest opvallende kenmerken van Eisenloeffels ontwerpen zijn de strakke eenvoudige vormen, onopvallende elementen als klinknagels en het gebruik van email. Binnen de collectie Kunst 1885-1935 van het Drents Museum is Eisenloeffel een van de meest toonaangevende toegepaste kunstenaars”, zegt Rens.
 
Inktstel

Het inktstel uit 1919 is ontworpen door kunstenaar Jac. van den Bosch. “Het is gemaakt in opdracht voor een zilveren jubileum bij verzekeringsmaatschappij De Nederlanden. Van den Bosch die tijdens zijn loopbaan ook meubelen, tapijten, lampen, klokken en serviezen ontwierp, hield net als Eisenloeffel van eenvoudige en functionele decoratie. Het inktstel vormt een waardevolle aanvulling op het werk van Van den Bosch dat zich al in de museumcollectie bevindt.”

Het Inktstel
Foto © Drents Museum

Annelies Krekel

Beide objecten komen uit de particuliere zilververzameling van Annelies Krekel. De collectie bestaat uit 140 stukken van belangrijke ontwerpers, zilversmeden en fabrikanten uit de periode 1880-1940. Het Drents Museum kreeg al eerder een aantal stukken uit de collectie.

De vaste presentatie Kunst rond 1900 is momenteel niet te zien. Het Drents Museum bereidt een nieuwe collectiepresentatie voor waarbij archeologie, kunst en geschiedenis straks in een mix te zien zijn. De nieuwe presentatie gaat in 2023 open voor publiek.