Menu Sluiten

Drents Museum krijgt jaarlijks 250.000 euro van gemeente Assen

Het Drents Museum krijgt vanaf volgend jaar jaarlijks 250.000 euro subsidie van de gemeente Assen. Deze subsidie krijgt het museum omdat het van groot belang is voor Assen. Jaarlijks komen duizenden bezoekers op het museum af en die zijn goed voor tien miljoen euro aan bestedingen.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

Een raadsmeerderheid ging er gisteravond mee akkoord dat het Drents Museum vanaf 2022 elk jaar een bijdrage krijgt van de gemeente Assen. Het gaat voorlopig om structurele steun voor een periode van vier jaar.

Strategische Visie

Het Drents Museum heeft een Strategische Visie uitgebracht voor de komende vier jaar met de nodige ambities. Het museum heeft veel geleerd van de coronacrisis. Zo willen ze vernieuwen en flexibeler zijn. Een digitalisering van de collectie speelt daarbij een belangrijke rol. Ook wil het museum een meer maatschappelijke rol spelen en meer bijzondere doelgroepen binnenhalen. Bijvoorbeeld mensen die fysiek beperkt zijn of normaal gesproken geen museumbezoek kunnen betalen.

Om al die ambities te kunnen vervullen, is de gemeente Assen ook om een bijdrage gevraagd. “We willen een succesvol museum van internationale betekenis zijn en met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis een verrijkende ervaring bieden aan zoveel mogelijk mensen.”

Lokale economie en levendigheid

Ook de missie van het museum is aangescherpt: “Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het museum is van en voor iedereen. Zeker het laatste aspect van de missie krijgt de komende jaren veel aandacht. We willen een museum zijn waar iedereen zich thuis voelt”, aldus de museumdirectie.

Al langer wil het museum vaste financiële ondersteuning van de gemeente, omdat de cultuurinstelling ook veel bijdraagt aan de lokale economie en de levendigheid in de stad. Het college van B en W wil daar nu graag aan meewerken en wijst daarbij ook vooral op de belangrijke economische waarde die het museum heeft voor de provinciehoofdstad.

“Het Museum vermarkt de stad in al zijn communicatie en draagt bij aan de verhoging van het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven”, aldus B en W.

Tegenprestatie

Hoewel een raadsmeerderheid de jaarlijkse subsidie steunt, vragen sommige partijen zich wel af wat de tegenprestatie van het Drents Museum is. Zo wilde de SP-fractie graag weten in hoeverre Assenaren ook gratis toegang kunnen krijgen en of het museum dan voor de minima speciale acties kan houden.

Volgens wethouder Bob Bergsma kunnen die punten zeker besproken worden. Al is het al vaker gebeurd dat Assenaren, en ook inwoners van Drenthe, gratis naar het museum mochten. En ook is het niet zo dat het Drents Museum het gevraagde geld zomaar krijgt, zegt Bergsma.

“De jaarlijkse subsidie is gebaseerd op een duidelijke strategische toekomstvisie die ze ons hebben gepresenteerd met de ambitie meer publiek te trekken en ook meer de samenleving bij het museum te betrekken. Deze visie vormt de basis voor onze steun, is dus het uitgangspunt en op basis daarvan maak je dus ook prestatieafspraken”, aldus Bob Bergsma.