Menu Sluiten

Drents eenakterfestival Kört&Goed gaat door … buiten de deur

Huus van de Taol zoekt toneelgroepen die in juni 2021 aan het Drentstalige eenakterfestival willen meedoen. Deze keer niet binnen, maar in de openluchttheaters in Drenthe.

‘Komt jullie buten speulen?’ Zo begint de brief die streektaalorganisatie Huus van de Taol naar de Drentse toneelverenigingen heeft gestuurd. September is vaak de maand waarin de planning voor het nieuwe toneelseizoen rond gemaakt wordt. Voor maart 2021 stond het eenakterfestival op de kalender. Maar de anderhalvemeterregel voor en op het podium is in veel dorpshuizen en zalen niet goed te handhaven. Daar is meer ruimte en frisse lucht voor nodig. En dus heeft het Huus van de Taol besloten om het festival te spelen daar waar er wel ruimte en frisse lucht is: in de openluchttheaters van Drenthe.

openluchttheater ‘Tivoli’ in Assen Foto (c) Huus van de Taol / Bert Rossing

Uitgerekend dit jaar was er een grote cursus ‘eenakters schrijven’ opgezet. Met tien nieuwe toneelstukken als resultaat. De planning was om deze in maart 2021 tijdens Kört&Goed te laten spelen. Dit om het Drents toneel te stimuleren. Ze zijn niet geschreven met coronaregels in het achterhoofd. Toch denkt Bert Rossing van het Huus van de Taol, dat ze prima geschikt zijn om in de zomer in het openluchttheater te spelen: ‘Ok een vrijscène kan hiel best… op ofstand! ’t Is gewoon een extra uutdaging veur de regisseurs!’

Op de site huusvandetaol.nl staan de nieuwe eenakters. Toneelverenigingen en andere groepen toneelspelers kunnen zich tot 1 december aanmelden voor Kört&Goed door een mail te sturen naar info@huusvandetaol.nl. De keuze voor een Drentse eenakter staat vrij. Zelfgeschreven stukken of Drentse klassiekers zijn ook welkom.

Binnenkort maakt het Huus van de Taol bekend in welke openluchttheaters de drie voorrondes en de finale zullen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.