Menu Sluiten

Doorfietsroute niet populair bij alle raadsleden

Na jaren voorbereiding en gesprekken met de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen en Tynaarlo was gisteravond het moment dat de raad moest besluiten over de doorfietsroute Assen-Groningen. Meer fiets en minder auto wordt raadsbreed beleden, maar ondanks de mooie woorden waren er toch tegenstemmers.

Uitstel     De bezwaren van Anna Hendrikse (CDA) waren dat er natuur werd opgeofferd voor een fietspad waar relatief weinig fietsers gebruik van maken. Bovendien was er voor het fietspad weinig draagvlak in de wijk Marsdijk. Hetgeen door Els Moltmaker (D66) werd ontkend. Hendrikse was ook van mening dat de fietsers uit bijvoorbeeld Peelo, Noorderpark, Pittelo en Kloosterveen niet via het aan te leggen fietspad zouden rijden, maar rechtstreeks naar De Taarlose brug of Vries zouden fietsen om daar het fietspad op te pikken. Het stuk bij Assen is dus overbodig. Ook wilde zij bij het nieuwe hondenwandelpad een hek langs de spoorbaan. Tenslotte was zij van mening dat het in deze tijd niet verantwoord is zoveel geld te investeren in een fietspad met bijbehorend onderhoud. Wethouder Harmke Vlieg zei dat er overleg werd gevoerd met de Prorail om te komen tot een optimale veiligheid. Luc Rengers (PvdA) sloot zich aan bij de opvatting van het CDA. Financieel zit de gemeente in zwaar weer. De plannen voor deze doorfietsroute moeten gecombineerd worden met het financiële herstelplan. “De doorfietsroute is een goed plan, maar niet op dit moment.” Ook Clemens Otto (50+) stelde vast dat de gemeente onder toezicht staat van de provincie, maar toch mag dit dure fietspad worden aangelegd. Prima dat het fietspad in de toekomst wordt aangelegd, maar het heeft nu geen prioriteit. Ook in de stad Groningen ligt de aanleg stil omdat er geen geld is. Martine Deen (LijstD) was ook van mening dat de aanleg uitgesteld moest worden.

De tijd is rijp     Richard Klok (VVD) zei blij te zijn met de doorfietsroute omdat deze vorm van vervoer voorsorteerde op toekomstige ontwikkelingen. Nu stoppen met het project zou Assen in de ogen van de andere deelnemers, provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Groningen en Tynaarlo, een onbetrouwbare partner maken.

Omdat het project al sinds 2017 loopt, was Tjerk Medemblik (ChrU) van mening dat de tijd rijp was om het plan uit te voeren. Er is overleg gevoerd en met iedereen gesproken. Op het proces is niets af te dingen. Het is een samenwerkingsproject en dus kun je na al die tijd niet zomaar “nee” zeggen. Doorgaan omdat het vervoer en de vervoersmogelijkheden veranderen. Wethouder Vlieg zei dat door uitstel van het project de subsidies zouden vervallen. “En dan zal het Assen uiteindelijk meer kosten.”

Alternatief     Henk Santing (PLOP) kwam nog weer met een alternatief, dat hij moest uitleggen aan wethouder Harmke Vlieg. Een weg, aan de westkant, langs het spoor vanaf het punt dat de Vriezerweg onder het spoor doorgaat. Maar de wethouder zag daar niets in omdat er dan land aangekocht moest worden. “En daarvoor is geen geld.” De miljoen euro die het project minder kost zal aangewend worden voor de andere financiële problemen van de gemeente, betoogde de wethouder.

Bij de stemming bleek dat 21 raadsleden instemden met de aanleg en 11 raadsleden (Deen, 50+, CDA en PvdA) tegen waren.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.