Menu Sluiten

DIGITALISERING Knapzakroutes

GENIET NU NOG MEER VAN DE CULTUURHISTORIE VAN HET DRENTSE LANDSCHAP

Zeker in deze bijzondere tijd biedt wandelen door het mooie Drentse landschap veel afleiding. Een mooi hulpmiddel hierbij zijn de Knapzakroutes. In totaal zijn er sinds de uitgave van de eerste Knapzakroute, 63 verschillende routes ontwikkeld. Knapzakroutes gaan niet over de bekende paden, maar laten de wandelaar de meest bijzondere plekjes in Drenthe zien. Vorig jaar is een begin gemaakt om de Knapzakroutes te digitaliseren.

Inmiddels staat de eerste serie online op de volgende sites https://knapzakroutes.nl/bokd en https://eindjeomindrenthe.nl/knapzakroutes.html

Foto (c) Aangeleverde foto

In 1983 werd de eerste Knapzakroute uitgebracht. Op initiatief van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD), in samenwerking met alle dorpsbelangenorganisaties in Drenthe en geholpen door een historicus, geoloog, bioloog en archeoloog zijn er 63 van deze wandelgidsen verschenen voor volwassenen en 2 voor kinderen, de Kinderknapzakroutes (Hijkerveld en Orvelte). De gidsen zijn rijk voorzien van achtergrondinformatie over het landschap en de geschiedenis.

Omdat wandelaars steeds meer gebruik maken van digitale routes en lopen via GPS én omdat routewijzigingen veel eenvoudiger zijn door te voeren, is besloten om de Knapzakroutes te digitaliseren. Stichting Het Drentse Landschap en de BOKD werken momenteel aan een moderniseringsslag. Inmiddels staat een aantal Knapzakroutes online en zullen er voor het eind van dit jaar zo’n 30 routes gedigitaliseerd zijn.

Populaire en unieke wandelroutes

Met een Knapzakroute loop je langs bospaadjes en over de heide, onderweg maak je kennis met het verhaal van het Drentse landschap en kom je in de kleinste Drentse dorpen. De gemiddelde lengte van een Knapzakroute is circa vijftien kilometer. Meestal op te splitsen in kortere lussen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.