De woonbuurt Beek en Omgeving wordt aardgasvrij

De raad stemde gisteravond unaniem om in voor het gasvrij maken van “Beek en omgeving.” Deze Asser buurt wordt daarmee één van de 27 wijken waar een pilot aardgasvrij maken gaat draaien. Een groot deel van de kosten wordt betaald door het rijk.

Enkele raadsleden maakten het college attent op de zorgen die er leefden in de wijk. Zorgen die tot uiting kwamen in het werkbezoek dat de raadsleden onlangs brachten aan Beek en omgeving.

Henk Santing (PLOP) sprak de wens uit dat de ervaring in deze wijk zich zou doorzetten naar de rest van de stad. Harriët van Es (PvdA) vroeg aandacht voor de zorgen van de bewoners over de kosten en hoe lang het zou gaan duren. Hans Marskamp (GrL) sloot hier bij aan met de oproep aan het college om de bewoners te “ontzorgen.” Dus aandacht voor goede communicatie en geen dwang. Martine Deen (SP) vroeg aandacht voor de mogelijke extra woonlasten. Welke garantie geeft het college dat de woonlasten niet stijgen. Alinda Bornkamp (D66) pleitte voor bewoners participatie, een platform waarin alle spelers betrokken zijn. Richard Kok (VVD) betoogde dat het allemaal wel betaalbaar moest. En ook hij pleitte voor eenduidige communicatie. Ook vroeg hij aandacht voor de mogelijke extra lasten voor de bewoners. Wat te doen met bewoners die onder geen beding mee willen of kunnen doen.

Wethouder Karin Dekker zei als bewoners die niet mee willen of kunnen doen, is dat jammer. Maar “mijn inzet is om iedereen mee te laten doen.” Er wordt op dit moment gewerkt aan een klankbordgroep die het hele proces zal begeleiden. Er is een plan van aanpak dat nu verder wordt uitgewerkt. Na de zomer krijgt de raad meer informatie. Wel waarschuwde wethouder Dekker de raad, dat er mogelijk ook zakenverkeerd zullen gaan. “Het is immers een pilot om van te leren.” Volgens de wethouder is het de bedoeling om de kosten voor de bewoners neutraal te houden. Lagere energiekosten moet de andere kosten opvangen.

De raad stemde unaniem in met het voorstel om van Beek en omgeving een aardgasvrije wijk te maken.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.