Menu Sluiten

De winnaars van Toekomstdenken

De negen winnaars van het talentontwikkelingstraject Toekomstdenken zijn vrijdag 5 juni in CBK Emmen bekend gemaakt. De prijs voor de Drentse beeldende kunstenaars bestaat uit een masterclasstraject, waarin zij onder professionele begeleiding gaan werken aan nieuwe kunstwerken die ze van maart tot mei volgend jaar mogen exposeren in CBK Rensenpark in Emmen. De jury koos acht winnaars. Het publiek koos voor de fotoserie “Nederland na de zeespiegelstijging” van Jan Eric Krikke.

De 9 prijswinnaars op 1,5 meter afstand in de tentoonstellingsruimte
Foto (c) Sijtze Veldema 

Hilja Staal uit Assen is met haar textielkunstwerk EARTHCAKE één van de winnaars. De jury was unaniem in haar beslissing. Het werk van Hilja verbeeldt volgens de juryleden in al zijn eenvoud het ‘toekomstdenken’ op sterke wijze. Ook Janny Smit (Dwingeloo) kreeg alle stemmen van de jury. Haar “eikeltje in messingdraad” en video zijn speels, maar ook meditatief en laten goed het voortgaan van de tijd, en daarmee het leven, zien, meent de jury.
Kunstenaar Nicoline Goris (Meppel) zegt zelf dat haar installaties ontstaan bij toeval. De jury zegt hierover: “De poëtische installatie met water en een bewegende arm is bij elke veeg weer anders, net als het leven zelf”. Het gevlochten werk Vessel no. 2 van Esmé Hofman (Wapse) werd ook enthousiast ontvangen. De enorme kracht van dit mysterieuze object was de reden voor het masterclassticket.

Andere winnaars waren Eveline Villerius (Ruinen), met haar heldere collage-tekeningen van hoog niveau, Sandra Kip (Emmen) met een sfeervolle intieme foto van een oud persoon in bed en Monique Temmen (Emmen) met een grote zwartwit-tekening die een microscopisch beeld toont. Het werk roept volgens de jury een reeks van associaties op, zoals die van het coronavirus die ons bang maakt en de wereldeconomie ontregelt. Bert Heemstede (Roden) toont misschien wel het meest poëtische werk in de expositie. Zijn werk ontroert en laat op een eenvoudige, bijna tedere manier de verbondenheid zien tussen mens en dier. Ook hij kreeg een masterclassticket.

Publiekslieveling
Het publiek mocht tijdens de tentoonstelling Toekomstdenken ook een stem op een favoriet werk uitbrengen. Voor de coronacrises, en de sluiting van CBK Emmen, werden 281 stemmen geteld. Jan Eric Krikke kreeg de meerderheid van deze stemmen. Ook hij mag nu deelnemen aan de masterclasses die op 20 juni van start gaat. De masterclasstickets zijn een aanmoediging voor de kunstenaars om nieuwe stappen te maken in verdere professionalisering van hun werk én beroepspraktijk.

publiekswinnaar Jan Eric Krikke.
Foto (c) Sijtze Veldema

Jury
De jury bestond uit Joop Striker, Kitty Boon, Loes Heebink, Maria Berkhout en Peter Veen. Dit zijn ook de boegbeelden van het project die de kunstenaars de komende maanden, samen met de boegbeelden uit Overijssel, verder begeleiden in het traject.

Toekomstdenken is een participatieproject en talentontwikkelings-programma van Stichting Kunst & Cultuur en Stichting Beeldruimte uit Overijssel. Het project daagt kunstenaars uit om over hun eigen grenzen heen te kijken, zich te verdiepen en eventueel crossovers aan te gaan. Het project bestaat uit inspiratiedagen, verdiepingsdagen, workshops, lezingen én exposities.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.