De Vrouwenmars van april 1945

Verzetsstrijdsters liepen van Westerbork naar Grijpskerk

In april 1945 zat een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen in kamp Westerbork. Zij waren gearresteerd vanwege vermeende verzetsactiviteiten. Met de bevrijding in zicht, werden deze vrouwen op een mars gestuurd. Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Drents Archief grijpen de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid aan om dit bijzondere verhaal van de bevrijding te vertellen.

De ruim honderd vrouwen vertrokken in de nacht van 11 op 12 april onder strenge bewaking via Assen richting Visvliet, bij Grijpskerk. Tijdens de tocht werd een aantal paarden met wagens geconfisqueerd en werden boerderijknechten gedwongen mee te gaan als begeleider. In Visvliet werden de vrouwen op 14 april bevrijd.

Foto (c) Eigen collectie

De mars is door meerdere vrouwen uitvoerig beschreven, waardoor de route bijna volledig te reconstrueren is. Daarnaast zijn acht strafgevangenenoveralls met een paars of rood schouderstuk, die de vrouwen droegen, bewaard gebleven.

Vier locaties
Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet wordt een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier zijn in vitrines één of meerdere overalls te zien en is, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen. De locaties zijn Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Drents Archief in Assen, de Groninger Archieven in Groningen en verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk. De exposities zijn te zien van 3 maart tot en met 28 augustus. De openingstijden zijn te vinden op de websites van de verschillende locaties.

Corrie Polderman
In het Drents Archief werd het verhaal van Corrie Polderman (1921) uitgelicht en is haar overall te zien. Corrie was koerierster voor een verzetsgroep in Zwolle. In het voorjaar van 1945 werd zij opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Daar moest Corry haar kleren inleveren en kreeg ze een overall met nummer 89. De vrouwelijke verzetsstrijders werkten in de batterijensloperij, een ongezond en smerig karwei waarvan iedereen helemaal zwart werd. Na de Vrouwenmars en bevrijding in Visvliet, in april 1945, werd Corrie door haar verloofde opgehaald. Achterop zijn brommertje keerde zij terug naar Zwolle. Over haar bevrijding zei Corrie: ‘We waren geremd blij, maar ook heel verdrietig. We hadden veel vrienden uit het verzet verloren. Ik vond het eigenlijk vreemd dat iedereen zo uitzinnig was.’

Podcast

Niet alleen door de verhalen van de vrouwen achter de overalls te vertellen, wordt het verhaal van de vrouwenmars doorgegeven, er is ook een podcast beschikbaar. Deze auditieve beleving neemt de luisteraar mee langs de route aan de hand van de ervaringen van de vrouwen. Kijk voor meer informatie over de podcast op de website van de Verhalen van Groningen.

75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Hier wordt ook in het Drents Archief uitgebreid bij stilgestaan. In aanloop naar 5 mei, maar ook in de maanden daarna besteedt het archief met verschillende projecten, voor uiteenlopende doelgroepen aandacht aan deze belangrijke gebeurtenissen. Het actuele programma is te volgen op de website en de social media van het Drents Archief.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.