Menu Sluiten

De raad dringt aan op interval borstkankeronderzoek maximaal twee jaar

De staatssecretaris van Volksgezondheid heeft besloten het tijdsinterval tussen het periodiek bevolkingsonderzoek naar borstkanker te verlengen van twee naar drie jaar. De raad wil dat dat weer teruggedraaid wordt naar twee jaar.

Om dit te bereiken werd door PLOP, VVD en PvdA een motie ingediend. Het gaat hier weliswaar om landelijk beleid, maar de fracties zijn van mening, dat ook de gemeenteraden, als primaire volksvertegenwoordiging, op het terrein van de volksgezondheid een belangrijke politieke signaalfunctie hebben.

Verslechtering preventieve voorziening     Volgens de staatssecretaris is de situatie in de gezondheidszorg zodanig dat “het de komende driejaar niet mogelijk is consequent aan de termijn van twee jaar te voldoen.” De raad vindt “deze verslechtering uiterst onwenselijk, omdat deze maatregel op de kortere of langere termijn leidt tot verslechtering van deze uiterst belangrijke preventieve voorziening.”

Tweejaar maximale termijn     De motie draagt het college op “er bij de staatssecretaris, door toezending van deze motie, op aan te dringen dat deze maatregel wordt ingetrokken en er alles aan doet om te realiseren dat de tweejaren termijn zo consequent mogelijk wordt toegepast.” Ook krijgt het college de opdracht “deze motie bij de gemeenteraden in Nederland en de leden van de Tweede Kamer bekend te maken.”

Deze motie werd unaniem aangenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.