Menu Sluiten

De ondermijningscontainer in Assen leert Assenaren alles over drugs

De bewoners van Assen kunnen vandaag en morgen kennismaken met de wereld van drugsproductie. In de zogenoemde ondermijningscontainer laat Jos Warmerdam van Bureau Drugszaken aan Assenaren zien hoe de productie van drugs in zijn werk gaat.

© Omroep Assen/Floor Visser

Door: Floor Visser

Hoe herken je een hennepkwekerij, XTC-lab of cocaïne-wasserij? En hoe gevaarlijk is dat? Dat zijn vragen waar bezoekers antwoord op krijgen wanneer ze een bezoekje brengen aan de container achter het stadhuis in Assen. De container reist de hele provincie door en staat vandaag (van 12.00 uur tot 21.30 uur) en morgen (van 10.00 uur tot 16.00 uur) aan de Doevenkamp.

Warmerdam geeft normaal gesproken les aan professionals, maar voor dit project ook aan burgers. En dat is belangrijk volgens de drugsexpert. “Het gaat ons er met name om dat mensen leren om signalen te herkennen die mensen ook in de buurt zouden kunnen tegenkomen.”

Zo zijn in de container een hennepkwekerij en synthetische drugslab nagebouwd en zijn drugsgeuren te ruiken. Coke-workshops tonen welke spullen en ingrediënten worden gebruikt bij bijvoorbeeld het maken van wiet- of hasj-olie. “Zodat mensen herkennen welke materialen criminelen gebruiken en wat voor gedrag daarbij hoort”, vertelt Warmerdam.

Ook volgens de gemeente Assen is het belangrijk dat de container er staat. “Want wij willen als gemeente natuurlijk voorkomen dat we dit soort zaken ongewild faciliteren”, zegt een woordvoerder tegen RTV Drenthe. “We willen onze inwoners meenemen in de gevaren ervan en het is vooral belangrijk dat ze leren hoe ze die signalen herkennen en weten waar ze zich kunnen melden.”

Bekijk hier een reportage van RTV Drenthe over de drugscontainer.