Menu Sluiten

DE LITERAIRE HEMEL NEEMT VOORSCHOT OP POËZIEWEEK

De eerste Literaire Hemel in het nieuwe jaar is vanaf zaterdag 9 januari te bekijken via www.literairehemel.nl.
Vooruitlopend op de Poëzieweek, die eind januari plaatsvindt, wordt ruim aandacht besteed aan poëzie.

Joep van Ruiten interviewt Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja.
Binnenkort draagt de Friese Amsterdammer, na twee jaar, het stokje over. Bruinja sprak afgelopen zomer tbs’ers en hun behandelaars van de Pompestichting. In Springtij staan de teksten die hij op basis van deze gesprekken heeft geschreven. Hij noemt het zelf “documentairepoëzie.”

Foto © Aangeleverde foto

Klaas Koops uit Schipborg vertelt over zijn nieuwe boek Vief liefdes, gedichten en gedachten in Zuidoost Zand-Drents.

Annette Timmer interviewt Barber van de Pol. Zij schreef een portret van denker en schrijver Carry van Bruggen, die 140 jaar geleden werd geboren in Smilde; Er is geen ander zijn dan anders zijn.

Nu publiek nog steeds niet bij de bijeenkomst aanwezig kan zijn, is een vrijwillige bijdrage meer dan welkom.

Tsead Bruinja (1974) studeerde Engels en Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Vanaf 2000 publiceert hij Friestalige en Nederlandstalige bundels, die o.a. voor de Ida Gerhardtpoëzieprijs werden genomineerd. In 2019 werd Bruinja benoemd als zevende Dichter des Vaderlands. In zijn nieuwe bundel Springtij komen mensen aan het woord die ter beschikking aan de staat zijn gesteld. Hij sprak met hen over hun jeugd, hun leven in de kliniek en de problemen waar ze tegen aanlopen.
Hij kreeg zo een vollediger beeld van mannen en vrouwen die een vreselijk delict hebben begaan, maar met wie we ook verlangens, dromen en ambities delen.

Klaas Koops (1949) publiceerde verscheidene boeken met poëzie en proza,
zowel fictie als non-fictie. Hij is naast schrijver ook beeldend kunstenaar, afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen.
In Vief Liefdes beschrijft Koops in gedichten en korte verhalen wat hem bezighoudt en wat hij niet van zich af kan zetten. Hij noemt dat zijn liefdes. De gedichten zijn beschouwend van aard, de verhalen getuigen van verwondering over wat hij in de wereld tegenkomt.

Carry van Bruggen (1881-1932) was romanschrijver, essayist, filosoof en zus van schrijver Jacob Israël de Haan. Zij was een non-conformistische dwarsdenker pur sang. Volgens Van Bruggen word je iemand doordat je je onderscheidt. Haar gefictionaliseerde autobiografie Eva (1927) is onlangs herdrukt. Barber van de Pol, vertaalster en zelf schrijver van kinderboeken, romans, essays, columns en het non-fictieboek Zingen is geluk, schreef geen biografie van Carry van Bruggen. Er is geen ander zijn dan anders zijn is een eerbetoon en een zoektocht naar de Carry’s van nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.