Menu Sluiten

De Literaire Hemel maart

Vrijdag 13 maart is Jaap Scholten te gast in De Literaire Hemel in Amen. Hij past uitstekend bij het thema van de 85ste Boekenweek ‘Rebellen en Dwarsdenkers’.

Foto (c) Aangeleverde foto

Jaap is geboren in Enschede. Zijn voorouders waren textielbaronnen en machinebouwers. Deze zomer verschijnt de langverwachte roman ‘Suikerbastaard’, een combinatie van familiegeschiedenis en wereldgeschiedenis, Twente en Ethiopië, met een liefdesverhaal als rode draad. ‘Meneer Frans. De laatste Stork bij Stork’, dat exclusief in De Literaire Hemel te koop is, bevat een voorproefje van ‘Suikerbastaard’.

Vers van de pers is ‘Van Fransje Piepelaar die in een hond ging wonen’. Het is het tweede kinderboek van Leny Hamminga, geschreven in het Nederlands met Drentse dialogen.

Judith Belinfante vertelt over haar grootmoeder politica en schrijfster Marianne Philips, die in 1951 overleed. Marianne Philips werd geboren in een welvarend Joods gezin in Amsterdam en overleefde de oorlog in de onderduik. Ze schreef het Boekenweekgeschenk van 1950 ‘De zaak Beukenoot’. Deze novelle en haar roman ‘De biecht’ zijn opnieuw uitgegeven, beide met een nawoord van Judith Belinfante.

Nynke van der Molen, lid van de selectiecommissie van de Stichting Literatuurclubs Drenthe, maakt bekend welke vier boeken het komend seizoen besproken zullen worden in de leesgroepen.

Annette Timmer en Albert Haar (hij vervangt deze avond Joep van Ruiten) verzorgen de interviews.
De livemuziek komt van het Weimar Trio.

Jaap Scholten (1963) woont sinds 2003 in Hongarije, afwisselend in Boedapest en op het platteland. Zijn eerste roman ‘Tachtig’ (1995) belandde prompt op de longlist voor de AKO Literatuurprijs, evenals ‘Morgenster’ (2000), dat draait om de Molukse treinkaping bij De Punt. ‘De wet van Spengler’ (2008) werd door Selexyz uitgeroepen tot Boek van het Jaar. Met ‘Kameraad Baron’ (2010) kwam hij op de shortlist voor de Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek en won hij de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Voor zijn nieuwe roman ‘Suikerbastaard’ deed Jaap veel onderzoek in Ethiopië. Aan dat land leverde Machinefabriek Stork in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw drie suikerfabrieken. Ongetrouwde Twentse jongens gingen mee om de machines draaiende te houden. Onvermijdelijk kwamen ze in contact met beeldschone Ethiopische vrouwen. In ‘Suikerbastaard’ worden de lotgevallen van een van de Stork-jongens afgewisseld met de belevenissen van Frederik Spengler (bekend uit eerder werk) die op zoek is naar zijn Ethiopische neven en nichtjes.

Leny Hamminga (1954) uit Taarlo is taolschulte in Tynaarlo en artistiek leider en regisseur van E POI. Voor deze toneelgroep heeft ze diverse stukken bewerkt en geschreven. Ze kreeg in 2018 de DvhN Streektaalprijs voor ‘Lena’, een mini-novelle over het leven van haar grootmoeder, die opgroeide in de driehoek tussen Groningen, Assen en Hoogezand. ‘Van Fransje Piepelaar die in een hond ging wonen’ is een (voor)leesboek voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Het gaat over een muizenfamilie die in het huis van de familie Piepelaar woont. Leny heeft het bewust tweetalig geschreven om zo jonge ouders over de streep te trekken. De illustraties zijn van Sanne Bruinsma uit Assen.

Marianne Philips (1886-1951) was een bevlogen activiste. In 1919 werd zij als een van de eerste vrouwen gekozen tot raadslid voor de SDAP in Bussum. Zij ijverde voor de positie van arbeidersvrouwen en hun kinderen. In 1929 debuteerde ze met haar roman ‘De wonderbare genezing’, een jaar later verscheen ‘De biecht’, beide sterk autobiografische boeken. In ‘De biecht’ vertelt een patiënte die ter observatie in een psychiatrisch ziekenhuis ligt haar levensgeschiedenis aan de zwijgende nachtzuster. Het was in 1930 een ongebruikelijk boek, buiten de modes en gewoontes van die tijd. Er volgden tot 1940 nog een aantal romans, novelles en vertalingen waarin haar grote belangstelling voor ethische, filosofische en sociale vraagstukken te vinden zijn. Als Joodse mocht ze vanaf 1940 niet meer publiceren. Ze overleefde in de onderduik maar had een verwaarloosde reumatische artritis. De rest van haar leven zou ze aan bed gekluisterd blijven. Cossee heeft zowel ‘De biecht’ als ‘De zaak Beukenoot’ opnieuw uitgegeven. Historica en politica Judith Belinfante, voormalig directeur van het Joods Historisch Museum en oud-voorzitter van het Comité Herdenking 4 en 5 mei vindt haar grootmoeder nog steeds een interessante schrijfster.

De Literaire Hemel, vrijdag 13 maart 2020 in café De Amer in Amen.
Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via reservering@literairehemel.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.