De Klenckestraat, een bestemmingsplan met een verrassende ontknoping

De nieuwbouwplannen aan de Klenckestraat zijn in de gemeenteraad al verschillende keren aan de orde geweest. De standpunten van de bewoners, de raadsfracties en het college zijn dus bekend. Maar toch haalde wethouder Janna Booij gisteravond nog een verrassende ontknoping uit haar binnenzak.

Nieuwe buurt analyse     De avond begon met inspraak door bewoners. Zij herhaalden hun standpunten. Er werd niet naar hen geluisterd, er is te weinig groen in de buurt en er was inspraak geweest over een al dicht getimmerd plan. “Maak een nieuwe analyse en baseer daar de plannen op,” was hun oproep. Wethouder Janna Booij stelde daar tegenover dat vanaf het begin duidelijk is geweest dat het gebruik van de grond, na de sloop van de sporthal en de school, tijdelijk zou zijn. En in de buurt was inderdaad wat minder groen, maar de wijk Noorderpark voldeed ruimschoots aan de groene eisen.

Minder woningen, meer groen     Ronald Witteman (CDA) was verbaasd over de gang van zaken. Er is sprake van een wijk met een sterk collectief, dat streed voor hun zaak en wat sociale ruimte. “Waar is het tussen bewoners, gemeente en investeerders misgegaan?” wilde hij van het college weten. Albert Smit (PvdA) stelde ook vast dat de bewoners zeer vasthoudend zijn en dat er in de wijk Noorderpark voldoende groen is. “Maar een beetje groen voor de buurtbewoners” zou volgens Smit toch wel te vinden moeten zijn. Ook Hans Marskamp (Grl) pleitte voor het groen in de buurt. Het groen in het Noorderpark lag volgens hem te ver van de Klenckestraat. De inwoners participatie had volgens hem te weinig aandacht gehad. Nieuwbouw had de prioriteit gehad boven het groen. Ofschoon de voorgestelde woningen aan alle eisen voldoen, stelde hij toch voor “het bestemmingsplan terug te nemen.” In overleg met de bewoners zou een nieuw plan gemaakt moeten worden waarbij een paar woningen zouden moeten worden opgeofferd voor wat groen. Tjerk Medemblik (ChrU) pleitte ook voor een sociale ontmoetingsplek voor de bewoners. Van de participatie van de bewoners is niets terug te vinden in het voorstel. Zijn oproep was, “trek het plan terug en kom met een ander voorstel.” Jannie Drenthe (SP)stelde vast dat “het college vond voldoende gehoord te hebben, maar de buurt voelde zich niet gehoord.” Het sociale aspect van het bestemmingsplan had onvoldoende aandacht gekregen. “Meer groen draagt bij tot het fysieke welzijn van mensen,” betoogde zij.

Minder parkeren, meer groen     Wethouder Janna Booij herhaalde dat de raad had besloten dat er meer op beschikbare plaatsen in de stad zou moeten worden gebouwd. “en daaraan voldoet dit plan.” Bovendien is deze grond altijd in beeld geweest voor woningbouw. Dat het zolang braak heeft gelegen komt door de economische crisis. Het plan terug nemen en een nieuw plan maken met meer groen en minder woningen, zou betekenen dat er veel tijd verloren zou gaan. Zij zag dan ook geen andere mogelijkheden.

Maar wethouder Booij deed wel een verrassende andere toezegging. De parkeerplaatsen naast de woningen voldeden ruimschoots aan de voorgeschreven parkeervoorzieningen. Dat betekent dat door het opheffen van het overschot aan parkeerplaatsen een groenvoorziening zou kunnen worden gerealiseerd.

De raad drong aan op overleg met de buurt en wilde deze wijziging vastgelegd zien in het raadsvoorstel waarover de raad over veertien dagen zal besluiten.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.