Menu Sluiten

De Hilte 11, oorlog op de Hondsrug

Podcast van Drents Archief en RTV Drenthe

‘Ik schrok van de ontberingen die ze meegemaakt hadden. En dat hij het nooit verteld had.’ Het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen verandert ingrijpend als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wie kun je vertrouwen en wie niet? Vier generaties van de familie Nijboer spreken hierover in de podcastserie De Hilte 11 – Oorlog op de Hondsrug.

Het Drents Archief en RTV Drenthe maakten een podcast over het aangrijpende verhaal van de familie. In vijf delen wordt met oude en nieuwe interviews het verhaal van plattelandsgemeente Gieten in de oorlog verteld. De podcast De Hilte 11 is vanaf zondag 15 maart vijf weken lang te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de website van RTV Drenthe en het Drents Archief en verschillende podcastapps.

Verhalen over de oorlog
In de jaren tachtig legde onder anderen historicus Michiel Gerding verhalen van ‘gewone’ Drenten over de Tweede Wereldoorlog vast. Sommigen zaten in het verzet, anderen bij de NSB. Veel van deze verhalen zijn nooit eerder of daarna verteld, zelfs niet aan ouders of kinderen. De meeste van deze interviews bleven in het Drents Archief liggen. Tot nu, 75 jaar nadat Nederland werd bevrijd. Podcastmakers Hilde Boelema en Marjolein Knol beluisterden de interviews en waren gelijk geraakt door het verhaal van Geert Nijboer, vandaar dat ze zich verder verdiepten in het aangrijpende verhaal van deze boerenfamilie in Gieterveen.

Verraad
Geert Nijboer heeft een boerderij aan de Hilte 11 en probeert voor zijn vrouw en vijf kinderen het leven in de oorlog zo normaal mogelijk door te laten gaan. Maar in 1943 moeten twee van zijn zoons onderduiken en neemt Nijboer zelf onderduikers in huis. Meer dan een jaar gaat dit goed. Tot de nacht van 15 op 16 augustus 1944; de familie Nijboer wordt verraden.

75 jaar vrijheid
In 2020 is het 75 jaar geleden dat het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Hier wordt ook in het Drents Archief uitgebreid bij stilgestaan. In aanloop naar 5 mei, maar ook in de maanden daarna besteedt het archief met verschillende projecten, voor uiteenlopende doelgroepen aandacht aan deze belangrijke gebeurtenissen. Het actuele programma is te volgen op de website en de social media van het Drents Archief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.