Menu Sluiten

De gemeente Assen streeft naar 100 kg restafval per persoon

Het bevorderen van gescheiden afvalinzameling bij scholen en verenigingen, invoeren van GFT-containers voor appartementen, minder vaak ophalen van oud papier en onderzoek doen naar apart inzamelen en verwerken van luier- en incontinentiemateriaal. Deze maatregelen wil het college de komende jaren invoeren om zo toe te werken naar gemiddeld 100 kg huishoudelijk restafval per persoon per jaar.

Uitvoeringsagenda     De maatregelen maken deel uit van de Uitvoeringsagenda Huishoudelijk afval 2021-2025, Verder op weg naar een circulaire verwerking, die het college heeft vastgesteld. Andere punten op de uitvoeringsagenda zijn uitbreiding van het Milieupark en onderzoek naar mogelijkheden om alternatieve energie te halen uit biomassa in Assen. Afvalinzameling en afvalscheiding worden geoptimaliseerd, als onderdeel van de overgang naar een circulaire economie.

Restafval     Het huidige afvalbeleid in Assen heeft ervoor gezorgd dat het aantal kg restafval is gedaald van 231 kg per persoon per jaar in 2015 naar 146 kg per persoon per jaar in 2019. Ter vergelijking: 148 kg restafval en 67% hergebruik in de gemeente Assen tegenover landelijk 183 kg en 65% hergebruik. Het college wil blijven toewerken naar de landelijk gehanteerde Van Afval Naar Grondstof-norm (VANG) van gemiddeld 100 kg per persoon.

Afval scheiden stimuleren     Doel van de maatregelen is om inwoners te stimuleren om dit restafval nog meer gescheiden aan te bieden. Daarom gaat de ophaalfrequentie van GFT in de winter omhoog naar elke twee weken ophalen. Alle appartementen krijgen nu ook gft-containers. Bewoners van deze appartementen krijgen een gratis aanrechtafvalbakje om het scheiden gemakkelijker te maken. De provinciebrede campagne ‘Drenthe geeft door’ ondersteunt het beleid door nut en noodzaak van afvalscheiding onder de aandacht te brengen.

Gescheiden afval op scholen en verenigingen     Op dit moment wordt afval van scholen en verenigingen nauwelijks gescheiden ingezameld. Wethouder Bob Bergsma, “Het valt niet uit te leggen dat kinderen thuis leren om afval te scheiden en dat op school alle afval op één hoop wordt gegooid. Scholen en verenigingen hebben ons gevraagd of de gemeente hier iets in kan betekenen. Zodat zij het goede voorbeeld kunnen geven, en afval scheiden overal de norm wordt.”

Bedrijfsafval of h.h.afval    Er wordt nu niet gescheiden ingezameld, omdat afval van scholen en verenigingen wordt gedefinieerd als bedrijfsafval en niet als huishoudelijk afval. Marktpartijen, die het bedrijfsafval inzamelen, bieden de mogelijkheid om het gescheiden op te halen niet of nauwelijks aan. De gemeente mag het afval niet ophalen op de route voor huishoudelijk afval, omdat dit in strijd is met de Wet Markt en Overheid. Het college vraagt de gemeenteraad om hier een uitzondering op te maken door het besluit ‘maatregel gescheiden inzameling van PMD-GFT afval van scholen en verenigingen in het algemeen belang’ te nemen.

Afvalstoffenheffing     Het college vraagt de raad om te besluiten over de investering die nodig is voor deze extra maatregelen. Het gaat om een totale investering van bijna 2,3 miljoen euro. Wanneer de raad akkoord gaat, betekent dit een stijging van de afvalstoffenheffing van € 10,14 per meerpersoonshuishouden per jaar, met ingang van 2022. Op dit moment bedraagt de afvalstoffenheffing € 222,73 voor een meerpersoonshuishouden per jaar. In vergelijking met andere Drentse gemeenten zit Assen in de middenmoot. De gemeente Tynaarlo heeft met € 176,- de laagste heffing en de gemeente Emmen heeft met € 302,- de hoogste heffing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.