Menu Sluiten

De Asser binnenstad zet de schouders eronder

Volgens de aan de gemeenteraad aangeboden voortgangsrapportage is in de Asser Binnenstad het vizier gericht op het Koopmansplein en de nieuwe inrichting van de winkelstraten. Het jaar 2020 stond voor het grootste deel in het teken van Covid-19, met verschillende ingrijpende maatregelen die grote impact hebben op de binnenstad. Ondanks alle maatregelen heeft de Asser binnenstad de schouders eronder gezet.

Gezellige drukte     De zomercampagne Assen geeft ruimte van Vaart in Assen is een mooi voorbeeld van de Asser aanpak. Er werden pendelbussen ingezet, buitenactviteiten georganiseerd en er werden handenwasunits geplaatst. Gastheren en –dames gaven de bezoeker van de binnenstad aanwijzingen en er kwam extra ruimte voor terrassen. Zo werd Assen op de kaart gezet. Ondernemers repten over een gezellige drukte tijdens de zomervakantie, waarbij de corona-maatregelen goed in acht werden genomen.

Koopmansplein en Forum-Zuid     De werkzaamheden op het Koopmansplein zijn in verschillende fases opgeknipt, zodat de winkels goed bereikbaar blijven. De planning van de verbouw van het Forum-Zuid is bekend. In samenwerking met de eigenaar is besloten om de sloop en nieuwbouw (waarschijnlijk) in het 2e kwartaal van 2021 uit te voeren.

Herinrichting winkelstraten     Aansluitend aan de herinrichting van het Koopmansplein, worden een aantal winkelstraten in het kernwinkelgebied opnieuw ingericht zoals de Oudestraat, oostelijk deel Gedempte Singel, Kruisstraat, Marktstraat en de Weiersloop. Bij de aanpak wordt de kwaliteit en uitstraling van de inrichting op hetzelfde niveau gebracht als de heringerichte straten zoals Koopmansplein en de Brink.

Nieuwe binnenstadsvisie     In oktober is gestart met de eerste participatieronde over de binnenstadsvisie. Op basis van de uitkomsten wordt een concept binnenstadsvisie opgesteld. Daarna volgt een tweede ronde waarin we de concept visie afstemmen met ondernemers, vastgoedeigenaren, culturele instellingen en inwoners van Assen. In het voorjaar van 2021 wordt de nieuwe binnenstadsvisie aangeboden aan de gemeenteraad.

Overige ontwikkelingen     Tot slot staan in de voortgangsrapportage nog wat overige ontwikkelingen, zoals de in mei in gebruik genomen de nieuwe Rolderrotonde, de Harry Muskee Rotonde. Overlast van voertuigen buiten de venstertijden wordt aangepakt door kentekenplaatherkenning in het hele voetgangersgebied uit te rollen. Daarnaast zet de gemeente in op minder CO2 uitstoot in de binnenstad. Dit gebeurt onder andere door per 1 januari 2025 een Zero-emissie zone in te voeren.

Het cultuurhistorisch waardevolle smeedijzeren hekwerk van de Gouverneurstuin aan de zijde van de Torenlaan is gerestaureerd, de speelroute door de binnenstad wordt steeds meer zichtbaar en op het Pompplein is een nieuw bankje inclusief mini-podium gerealiseerd samen met de ondernemers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.