Menu Sluiten

Daimy (14) overleed na belletje op de fiets, haar vader waarschuwt nu: ‘Stop ermee’

De dochter van Fred Sprenger kwam veertien jaar geleden om het leven toen ze op de fiets werd aangereden door een auto. Met een telefoon in haar hand. Sprenger probeert met zijn verhaal anderen bewust te maken van de gevaren van afleiding in het verkeer.

© Omroep Assen / Floor visser

Daimy was 14 jaar en werkte bij een sauna in Tynaarlo. Aan het einde van de werkdag stapte ze op haar fiets naar huis. Net op het moment dat ze wegreed van de parkeerplaats, belde haar vriendin. Daimy pakte haar mobiel en daarna was het stil. De auto die van links kwam zag ze niet aankomen.

‘Je voelt de wereld onder je wegzakken’

Fred werkte thuis en zat boven toen hij het nieuws te horen kreeg. “Mijn vrouw riep van beneden dat de politie aan de deur stond. Die agenten vertelden dat onze dochter Daimy was aangereden door een auto. Ze zeiden er gelijk bij dat het er niet goed uitzag. Dan voel je de wereld onder je wegzakken.”

© Eigen foto

Omdat de mobiele telefoon een belangrijke rol speelde bij het ongeluk, twijfelde Sprenger niet toen zijn werkgever ambassadeur werd van een campagne voor verkeersveiligheid. Hij wilde anderen vertellen over hoe het is om als ouder je kind kwijt te raken.
Zeker omdat de kans dat iemand verongelukt met een telefoon in de hand, alleen maar groter is geworden. “Een mobieltje is ten opzichte van veertien jaar geleden nog veel meer onderdeel geworden van ons leven”, zegt Sprenger. “Dus ik snap heel goed hoe verslavend zo’n telefoon kan zijn.”
Bij 20 tot 30 procent van alle ongelukken in het verkeer speelt afleiding een grote rol. Met de telefoon als de grote boosdoener. Jaarlijks vallen er zo’n 600 slachtoffers in het verkeer door bellen of appen achter het stuur.
Provincie Drenthe en de twaalf gemeenten willen het aantal verkeersslachtoffers door bellen of appen achter het stuur verminderen. Ze hebben de intentie om de telefoon te verbannen uit het verkeer en roepen eigen personeel op hun telefoon niet in deze omstandigheden te gebruiken.
Met zijn verhaal wil Sprenger anderen bewust maken van de risico’s. “Want de bewustwording is nog steeds te laag. Ik woon in Kloosterveen in Assen en als ik door de wijk rijd, zie ik veel kinderen met hun mobiel fietsen.”

‘Stop ermee’

Voor appers en bellers in het verkeer heeft hij een duidelijk boodschap. “Stop ermee”, zegt hij vastbesloten. “Wees je bewust van de risico’s die niet alleen jij loopt, maar ook een ander. Als jij op je telefoon kijkt en door jouw toedoen onder de auto komt, weet wat je met de bestuurder doet. Ook dat is vreselijk.”
Zo leed ook de bestuurder van het fatale ongeval met Daimy erg, weet Sprenger.
Ook andere campagnes proberen mensen in te laten zien wat voor invloed een mobieltje kan hebben op het verkeer. Zo is er een speciale simulator waarin je ervaart wat het effect is van afleiding tijdens het autorijden.
“Wanneer iemand zijn telefoon erbij pakt, dan maakt je brein een soort screenshot van het moment voor je iets onveiligs doet”, legt instructeur Silke van der Heide uit. “Als je vervolgens van je telefoon naar de situatie voor je kijkt, is je brein niet in staat om veranderingen daarin weer te geven. Dus reageer je pas heel laat op iets dat voor je gebeurt.”