Menu Sluiten

Cosis start Buurtcirkel in Assen

Cosis, de organisatie bestaan uit een reorganisatie van de vroegere Promens Care en Novo, start met de Buurtcirkel in Assen. Karin Kuiper Ambulant Begeleider & Buurtcirkel Coach Noorderpark bij Cosis, vertelt hieronder meer hierover.

Foto (c) Aangeleverde foto

Wat houdt de Buurtcirkel precies in?
Steeds meer mensen die jarenlang afhankelijk waren van de zorg, worden nu geacht zelfstandig in een wijk te wonen. Ze hebben meestal geen netwerk opgebouwd, waarop zij kunnen terug vallen. Eenzaamheid komt dan ook veel voor.

De buurtcirkel is een sociaal netwerk dat mensen met een ondersteuningsvraag in een buurt of wijk met elkaar verbindt. Dit netwerk geeft vertrouwen en maakt mensen sterker en meer zelfredzaam.

De Buurtcirkel is een groep van 9-12 deelnemers die bij elkaar in de buurt wonen. Zij ondersteunen elkaar vanuit hun eigen talenten, met behulp van een vrijwilliger uit de wijk en een professionele Coach. De basis is dat iedereen bereid is iets voor een andere deelnemer van de buurtcirkel te doen.

Deelname leidt tot actieve netwerken, waardoor deelnemers zich veiliger en meer gewaardeerd voelen.

Door hogere kwaliteit van leven nemen verslaving, medicijngebruik en ongezonde leefstijl af.

Deelname kan een besparing op de zorgkosten opleveren

De druk op mantelzorgers verlaagt en er is minder vereenzaming.

Foto (c) Aangeleverde foto

Hoe is het idee tot stand gekomen?
De Buurtcirkel bestaat al langer in Nederland. De organisatie Pameijer uit Rotterdam is hier mee gestart. Zij hadden in Engeland een vergelijkbaar initiatief gezien, de Key Ring. Ze hebben dit vertaald naar de Nederlandse situatie en breiden dit uit in Nederland.

Cosis is de eerste organisatie die dit in het noorden opstart. Zo zijn er al Buurtcirkels in de provincie Groningen gestart en sinds kort ook in Drenthe (Assen en Emmen). Cosis doet dit omdat we erg achter het concept staan en hiermee de ambulante cliënten én mensen die in de wijk wonen willen ondersteunen in het hebben van een netwerk.

Voor wie is het?
Voor mensen met een ondersteuningsvraag die in de buurt of in de wijk van Noorderpark wonen.

De ondersteuningsvraag kan heel breed zijn. Denk bijvoorbeeld aan dat je elkaar helpt bij het werken in de tuin, bij het boodschappen doen of bij andere praktische zaken. Maar het gaat óók om gezellige activiteiten; samen een kop koffie drinken, spelletje doen of samen eten. Het gaat hierbij om de wederkerigheid. Je hebt zelf een ondersteuningsvraag, maar iedereen heeft ook zijn talenten om iemand ánders te ondersteunen.

Hoe krijgt het in Assen vorm?
In Assen zijn we gestart in de Componist, dit is een prachtig wijkgebouw waar de deelnemers samen kunnen komen op momenten die zij hebben afgesproken met elkaar. Vaak is dit 1x per week op een vast moment, hierbij is de coach ook aanwezig.

Folders zijn uitgedeeld in de wijk Noorderpark en omgeving om zo meer bekendheid te geven. Daarnaast zijn instanties geïnformeerd door de buurtcirkelcoach en de projectleider.

Deelnemers die graag willen aansluiten bij de Buurtcirkel kunnen contact opnemen met de buurtcirkelcoach.

De buurtcirkelcoach gaat met de deelnemer in gesprek. Maar ook voor vragen en/of Tips kan er contact worden gelegd.

Welke organisaties zijn erbij aangesloten?
De Buurtcirkel in Noorderpark wordt georganiseerd door Cosis. We werken hierbij wel graag samen met andere organisaties. We hebben immers hetzelfde doel; mensen in de wijk ondersteunen. In Assen zijn we hierover onder andere in gesprek met Vaart Welzijn. Ook zij staan positief tegenover het werken met Buurtcirkels. Daarnaast leggen we contact met organisaties in de wijk, en bijvoorbeeld het buurthuis.

Wilt u verder nog iets kwijt?
Ivm het Coronavirus is er nog geen start geweest m.b.t. de buurtcirkel binnen Assen. De bedoeling was dat dit vanaf 16 maart 2020 elke maandag zou plaats vinden met een aantal deelnemers. Naast Assen zijn er in Groningen ook Buurtcirkels die goed draaien. De buurtcirkels van Groningen en Drenthe hebben contact met elkaar d.m.v. overleggen. In de “Corona tijd” hebben we contact met elkaar via beeldbellen. Belangrijk is dat we gaan kijken hoe we langzaam aan een start kunnen maken met de buurtcirkel binnen Assen, dan wel op een veilige en verantwoorde manier. Zodra dit concreter is wordt dit bekend gemaakt.

Er is ook een facebook pagina van de buurt Cirkel Assen: https://www.facebook.com/Buurtcirkel-Assen-104183581209933/?modal=admin_todo_tour

Wil je meer weten over de Buurtcirkel? Kijk dan ook eens op www.Buurtcirkel.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.