Menu Sluiten

Coronacrisis fataal voor TT-campingplaatsen

Luc Rengers (AssenCentraal) stelde het college vragen over het verdwijnen van kampeerplaatsen op de TT-campings in Assen. Hij wilde van het college weten welke invloed dat had op de spreekwoordelijk gastvrijheid rondom de TT.   

In 2020 waren er geen TT-races en in 2021 waren er races zonder publiek. Het gevolg van één en ander is dat er geen gebruik is gemaakt van de TT-campings. Maar nu na twee jaar de draad weer opgepakt kan worden blijkt dat er een aantal campingexploitanten zijn gestopt of het aantal plaatsen te hebben verminderd. Het gaat om ongeveer 2000 kampeerplekken. Op een totaal van 18.000.

Gastvrijheid     Rengers wil van het college weten of er alternatieven zijn en wat de gevolgen zijn voor de inkomsten uit de toeristenbelasting. Ook wilde hij van het college weten wat er gedaan wordt om de spreekwoordelijke gastvrijheid rondom de TT in stand te houden.

Minder druk in Witten     Wethouder Mirjam Pauwels zegt dat het bekend is dat er ongeveer 2000 kampeerplaatsen zijn verdwenen. Maar dat het niet de taak is van de gemeente om campings te exploiteren. De gastvrijheid is leidend, maar er waren al aangescherpte regels om de druk in Witten wat te verminderen. Maar in de omgeving van Assen zijn campings met voldoende capaciteit. Asser verenigingen die vrijwilligers leverden, om de verenigingskas te spekken, kunnen gecompenseerd worden. Er zijn ook Asser vereniggingen die zelf een camping exploiteren, maar die zijn niet afgehaakt.

Toeristenbelasting     Door de coronacrisis is 2022 het eerste jaar dat het nieuwe systeem van toeristenbelasting in werking zou treden. Wethouder Pauwels zegt nog geen zicht te hebben op de verminderde toeristenbelasting. De evaluatie van het nieuwe systeem zal in de loop van dit jaar plaatsvinden.

Wethouder Pauwels riep de TT-bezoekers op “niet op de bonnefooi” naar Assen te komen.