Menu Sluiten

Coöperatie GOED wil energiearmoede verlichten met zonneweide Balkendwarsweg in Assen

De prijzen van gas en stroom stijgen snel. Hierdoor komen steeds meer huishoudens terecht in energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, een laag inkomen en weinig middelen om hun huis te verduurzamen. Ook Assenaren hebben hiermee te maken. Coöperatie GOED wil dit tegengaan met een zonneweide voor en door Assenaren. Hiermee wordt duurzame stroom opgewekt en de opbrengsten daarvan verdeeld onder huishoudens die dat goed kunnen gebruiken.

Foto © Aangeleverde foto

Groene stroom opwekken en de opbrengsten delen
Bijdragen aan een eerlijke energietransitie is de insteek van coöperatie GOED, waarbij GOED staat voor Groen Opwekken en Delen. De energiecoöperatie, gevestigd in Groningen, ontwikkelt energieprojecten om met de opbrengsten energiearmoede tegen te gaan. “Energieprojecten leveren geld op,” zegt initiatiefnemer Musetta Blaauw. “En als we die samen ontwikkelen, dan kunnen we ook samen beslissen wat er met die opbrengsten gedaan wordt.” Elk project wekt duurzame energie op en de opbrengsten ervan gaan naar mensen die dat nodig hebben. Zij ontvangen €10 per maand op hun rekening. “Dat noemen we GOEDgeld: om een stukje van de energierekening te betalen of te investeren in verduurzaming van hun woning om daarmee de energierekening te verlagen”, aldus Blaauw.

Een zonneweide voor en door Assenaren
Bij de afrit van de A28 bij Assen-West ligt een stukje braakliggende grond dat door de gemeente Assen is aangewezen als geschikte plek voor een kleine zonneweide. Coöperatie GOED is van plan om in 2023 hier een zonneweide aan te leggen. De opbrengsten daarvan zetten zij in om energiearmoede in Assen te verlichten. Tegelijk krijgen ook de biodiversiteit en bodemkwaliteit van dit stuk grond een positieve boost. Blaauw: “Wij vinden het belangrijk dat we omwonenden en andere belanghebbenden betrekken bij het ontwerp van de zonneweide. Zo doen we zoveel mogelijk recht aan de wensen van de omgeving en benutten we bovendien de inbreng van alle betrokkenen.”

Bijeenkomst voor alle geïnteresseerden

Op 24 november 2021 organiseert coöperatie GOED om 20.00 uur een informatie- en ontwerpbijeenkomst voor inwoners en organisaties uit de omgeving. De bijeenkomst vindt plaats bij Van der Valk Assen, tegenover de beoogde zonneweide. Om 19.45 start de inloop met koffie en thee. Coöperatie GOED nodigt eenieder uit die mee wil denken, informatie wil ontvangen of vragen heeft. Meer informatie is te vinden via www.cooperatiegoed.nl/assenA28. Aanmelden kan via dezelfde link en is gewenst (zodat we weten hoeveel koffie en andere versnaperingen we klaar moeten zetten). Bij Hotel Van Der Valk worden de geldende coronaregels in acht genomen.