Menu Sluiten

Concert door Byzantijnskoor Drenthe op 22 maart in Jacobuskerk in Rolde

Het Byzantijnskoor Drenthe brengt ons voor de pauze religieuze liederen uit de Oosterse-Orthodoxie en na de pauze Russische volksliederen onder de titel Russische Lente.

De Byzantijnse muziek omvat de heilige (sacrale) gezangen van de christelijke kerken die, sinds de vroege geschiedenis, de Oosterse orthodoxie volgen. Wat zo aanspreekt in deze muziek, zijn de ingetogen meerstemmige gezangen die onderdeel uitmaken van de orthodoxe kerkelijke liturgie tijdens de eredienst. Sinds de oudheid geldt dat de zang aan de mens geleerd is door de engelen om God te prijzen. In deze Hemelse muziek past geen instrumentale begeleiding, dus wordt er  uitsluitend a-capella gezongen.

Foto (c) Aangeleverde foto

Wat boeit is het gevoel van devotie dat dit deel van het repertoire zo kenmerkt.

De Russische volksmuziek is een onderdeel van de Russische folklore en dateert, voor zover bekend, uit het midden van het eerste millennium.

De volksliederen variëren, afhankelijk van de regio, van stijl maar wat ze allemaal gemeen hebben is, dat zij verhalen over het dagelijks leven op het platteland en in de steden.

Het kan gaan over de (agrarische) werkzaamheden tijdens de verschillende seizoenen, over de natuur en de leefomgeving, over het dagelijks leven in de gezinnen, zoals geboorte, huwelijk en overlijden. Maar ook liefdesliedjes.

Op het programma staan liederen van o.a. Bortnjanski en Rachmaninoff.
Julia Zaytseva is de inspirerende, leiding gevende kracht van het koor. Deze Russische musicienne heeft reeds een indrukwekkende staat van dienst: piano, zang en koordirectie. Momenteel is zij ook dirigente van de Asser koren Masjaal en Maarsaria en het vocaalensemble Curiosa in Middelstum.

Het beloofd een zeer inspirerend concert te worden.

Plaats: Jacobuskerk te Rolde

Aanvang van het concert 15.00 uur

De kerk is open om 14.30 uur
Kaarten verkrijgbaar aan de kerk en in de voorverkoop via de website www.rolderconcerten.nl, bij Bloembinderij de Bloemgaard te Rolde en bij Boekhandel Van der Velde te Assen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.