Menu Sluiten

commentaar: Dan wordt het (g)een bespreekstuk

Afgelopen donderdag was er een bijzonder moment tijdens de raadsvergadering. De opening en mededelingen verliepen zoals gebruikelijk. Maar het vaststellen van de vergadering was bijzonder, omdat de voorzitter, burgemeester Marco Out, zei dat agenda punt 13, “De visie op de detailhandelsstructuur” geschrapt was.  

“Mede in het licht van de consulterende behandeling van de Detailhandelsvisie wordt voorgesteld dit onderwerp van de agenda af te voeren,” was de niets zeggende mededeling van burgemeester Out. Een bijzondere opmerking omdat tijdens de Consulterende Vergadering niets erop wees, dat het ging om een onvoldragen voorstel, waaraan op verzoek van de gemeenteraad nog gesleuteld zou moeten worden.

Bij die bespreking in de consulterende vergadering op dinsdag 12 april werd wel duidelijk dat Stadspartij PLOP en ASSEN CENTRAAL niet zouden instemmen met de visie. “Deze visie is niet onze visie,” betoogden beide partijen. De andere partijen hadden slechts kritische opmerkingen. De vergadering werd dan ook door voorzitter Tjerk Medemblik afgesloten met de woorden, “dan wordt het een bespreek stuk.”

Wat is hier aan de hand? PLOP en AC vertegenwoordigen samen 10 zetels, geen meerderheid. Maar door het stuk nu van de agenda te schrappen, onder druk van? Kan het bij de college onderhandelingen wel een rol spelen! Of PLOP en AC daar een hand in hebben gehad blijft natuurlijk gissen.

Maar dit speculeren over het schrappen had voorkomen kunnen worden als voorzitter Out duidelijk had aangegeven waarom dit onderwerp van de agenda is geschrapt. De woorden “in het licht van” zijn te vrijblijvend en te onduidelijk, te meer daar niets in de consulterende vergadering wees op schrappen.

Deze visie op de detailhandelsstructuur is mede tot stand gekomen na overleg met de Asser detailhandel. Tijdens de Consulterende Vergadering werd duidelijk dat er een meerderheid zou zijn voor deze visie. Maar plotseling wordt het onderwerp geschrapt en vermoedelijk zal het nieuwe college zich er over gaan buigen.

Er was naar de Asser detailhandel geluisterd. Het college wilde de bestuursperiode netjes afronden met de visie op de detailhandelsstructuur. Maar “in het licht van” ja, van wat eigenlijk, werd het voorstel geschrapt.

En iedereen zich maar verbazen, dat de politiek onbetrouwbaar wordt gevonden. Gezien wat er in de raadsvergadering gebeurde verbaast mij dat niet. Het schrappen, zonder een duidelijke verklaring, draagt in ieder geval niet bij aan het betrouwbaarder maken van de (plaatselijke) politiek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.