College maakt werk van vergroening van het stroomverbruik

Het college stelt voor groene stroom in te kopen voor de gemeentelijke organisatie. De kosten van deze vergroening bedragen ongeveer € 40.000, die ten laste zullen worden gebracht van de post onvoorzien voor 2016.

De gemeenteraad heeft op 21 april 2015 ingestemd met het collegevoorstel ‘Aanbesteding energie 2016-2019’. In dit voorstel zegde het college toe dat de raad een afzonderlijk voorstel zou ontvangen over de inkoop van groene stroom. Met het voorstel dat binnenkort naar de raad gaat lost het college deze toezegging in.

Groene-stroom

Op 21 januari 2016 is tijdens het door de raad georganiseerde Duurzaamheidsdebat de monitor ‘Klimaatbeleid gemeente Assen’ gepresenteerd. Uit de monitor bleek, dat groene stroom die in andere landen is opgewekt, niet aan de Nederlandse doelstellingen bijdraagt. Overheden in Nederland zijn verplicht groene energie in te kopen. Inkoop van groene stroom van Nederlandse oorsprong draagt bij de aan de energietransitie in Nederland en is in letter en geest in overeenstemming met duurzaam inkopen. Dat ingekochte elektriciteit groen is, wordt gegarandeerd door het kopen van Garanties van Oorsprong van een Nederlandse bron.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.