Menu Sluiten

Vanaf deze week rijdt de Cityline Assen nog maar met twee busjes in plaats van vier

De Cityline in Assen mag nog twee jaar doorrijden. Maar wel in aangepaste vorm: vanaf 1 augustus rijden nog twee van deze servicebussen door de stad in plaats van vier. En de wijken Kloosterveen en Diepstroeten vallen af. Daar is het aantal reizigers te beperkt, zo stelt de gemeente.

De Cityline in Assen mag nog blijven ondanks minder reizigers en hoge kosten

Foto © RTV Drenthe

Kloosterveen heeft als alternatief nog het reguliere openbaar vervoer dat door de woonwijk rijdt. Maar nieuwbouwwijk Diepstroeten moet zich voortaan redden zonder busvervoer.

Hoge kosten, weinig reizigers

Het snoeien in de Cityline heeft te maken met hoge kosten tegenover te weinig reizigers, zo zegt de gemeente. Doel was wekelijks duizend reizigers te trekken met het kleinschalige stadsvervoer. Maar die aantallen zijn de laatste jaren, mede door corona, afgenomen tot 400 tot 500 reizigers per week.

Ongeveer de helft ervan heeft een Wmo-reispas, waardoor ze tegen een lager tarief meekunnen. “In verhouding tot het aantal reizigers zijn de gemeentelijke kosten van bijna 500.000 euro voor het rijden van de Cityline met vier bussen te hoog”, aldus de gemeente tegen RTV Drenthe. 

Uur eerder rijden

Met twee busjes, gaat de Cityline straks 330.000 euro per jaar kosten. Assen krijgt dan nog jaarlijks 110.000 subsidie van het OV-bureau Drenthe-Groningen. Met de twee servicebussen blijft de dagelijkse route grotendeels wel hetzelfde. Beide buslijnen rijden langs het ziekenhuis, station, centrum en het wijkwinkelcentrum aan de Nobellaan.

Uur eerder van start

Wel gaat de dienstregeling van de Cityline op werkdagen een uur eerder van start, naar behoefte van het reizigerspanel. De gemeente voert de wijzigingen voor de Cityline in na overleg met Connexxion, het OV-bureau, het reizigerspanel, en twee adviesraden in Assen. Daar is ook uit voortgekomen, dat de gemeente op zoek gaat naar meer betaalbare alternatieven. Daar wordt na de zomer mee gestart.

Enquête

De gemeente wil dit najaar de behoefte peilen onder passagiers van de Cityline met een enquête. Ook betrekken ze ANWB AutoMaatje bij dit onderzoek. Dit vervoersproject startte drie jaar geleden onder de paraplu van Vaart Welzijn, en is volgens de gemeente succesvol. Vrijwilligers rijden tegen een kilometervergoeding van 35 cent minder mobiele Assenaren naar ondermeer ziekenhuis, fysiotherapie, tandarts of winkel.

Volgend voorjaar wil de gemeente in beeld hebben welke behoefte er is aan vervoer, en wat betaalbaar is.

Wat is de Cityline?

De Cityline is een vorm van kleinschalig busvervoer vanuit de Asser wijken naar centrum, station en ziekenhuis. In december 2015 zijn de stadsbusjes als proefproject van start gegaan. Op die manier moesten de hoge Wmo-taxikosten omlaag gebracht worden. In 2017 besloot de gemeente de Cityline voort te zetten, al was het gebruik nog niet zo hoog als gehoopt.

Veel mensen met een Wmo-reispas maken gebruik van de Cityline. De kleinere busjes zijn in de plaats gekomen van de grote stadsbussen en hebben een lage instap, zodat ouderen en mensen met een lichamelijke beperking er gemakkelijk in kunnen. Ook de chauffeurs helpen mensen een handje mee. Door de coronacrisis heeft de Cityline vorig jaar en het jaar ervoor grotendeels stilgelegen.

De Cityline maakt deel uit van Publiek Vervoer en wordt vanaf 2018 gereden door vervoerder Connexxion. De Cityline stopt bij de speciale Cityline-haltes en bij reguliere OV-haltes waar ze langs komen. Reizigers kunnen overal instappen op de route door de hand op te steken om aan te geven dat ze meewillen.