Chris Canter uit Madrid schrijft Drentse verhalen

Verhalenbundel ‘Moenen’ is zijn debuut

BEILEN- Wat beweegt een jonge schrijver die al jaren in Madrid woont om zijn verhalen te schrijven in de streektaal van de Reest. En dat niet alleen om contact te houden met zijn familie, maar ook om zijn literaire schrijverstalent in die taal te ontwikkelen.

In het geval van Chris Canter (nu woonachtig in Madrid) is dat zijn liefde voor talen, hij is een talenman. Familie in Zuid Afrika, een Engelstalige vader en de familie van zijn moeder spreekt de taal van de kop van Overijssel. Van alle kanten kwam er een verscheidenheid aan taal binnen bij kleine Chris, die het grootste deel van zijn jeugd in Nieuwleusen (Overijssel) woonde. Uiteindelijk verdient hij met zijn talentalent de kost, hij schrijft en vertaalt teksten.

Foto © Aangeleverde foto

Deze week is de verhalenbundel Moenen uitgekomen. Hierin vinden we een aantal verhalen over zijn jeugd in Nieuwleusen en later over zijn leven in Madrid. Wat opvalt zijn de observaties. De lezer beleeft het dorp door de ogen van een kind, of puber of later als jongvolwassene. En Canter is een schrijver van verhalen van een zwervende geest. Hij begint een verhaal graag in de werkelijkheid, maar blijkt gaandeweg de lezer graag op een ander spoor te brengen. Zo ontspoort een interview van een journalist met een schrijver op locatie in een bizarre levensbedreigende situatie en weten ook jonge kinderen babysitters in een hoek te drijven.

Een bijzonder soort verhalen, schrijft Canter. Meer dan de moeite waard en in stilistisch verzorgde taal. Chris Canter is, ondanks het feit dat het gaat om een debuut, geen onbekende in de Drentse schrijverswereld. Sinds een aantal jaren schrijft hij vanuit Spanje verhalen en recensies voor het Drents letterkundig tiedschrift Roet.

Moenen is voor € 12,– verkrijgbaar in de boekhandel en via www.drentheboeken.com .

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.