Chantal Regter door gouden tip naar winst

Met een prachtige en snelle barragerit heeft Chantal Regter zaterdagavond de Grote Prijs van Beilen op haar naam geschreven. Met grote dank aan de Beiler springruiter Bram van Es, die de Asser amazone kort voor haar barragerit een gouden tip gaf.

Van Es adviseerde Regter niet links, maar rechtsaf te draaien richting laatste hindernis. Via die lijn pakte ze de beslissende tijdwinst op de concurrenten. Regter zegevierde met Z-paard Haskal (v Cardento). Tweede werd Maureen Bonder (Schoonoord), die een halve seconde tekort kwam en derde Bert-Jan Zuidema (Zuidwolde). Ook de vierde plek was voor Chantal Regter, op haar ZZ-paard Quilando (v Qiutender). Vijde en laatste foutloze barragedeelnemer werd Lisa Broekert.

Foto’s ©  Henk Lomulder

Vijftien van de maar liefst 55 combinaties plaatsten zich voor de barrage. Onder de routiniers die het haalden bevonden de winnares van verleden jaar Laura Slager, Mareille Van Geel-Schröder, Job Oldenziel en ook Lennard de Boer. In de beslissende ronde van het 31ste Indoor Hartje Drenthe van de Stroomruiters in Beilen beet Bert-Jan Zuidema met He’s my Lord het spits af en hij zette een tijd neer van 37.15. Lang bleef hij niet bovenaan, want Maureen Bonder op Flierefluiter (v Tygo) dook direct na hem onder die tijd: 36.78. Lisa Broekert bleef ook foutloos, maar was veel langzamer en  Sander Naber hield het na een springfout voor gezien. In de vijfde barragerit startte Chantal Regter voortvarend, maar met de eindstreep in zicht leek ze niet op de winst af te gaan. Ze was op de voorlaatste hindernis zelfs een seconde langzamer dan Bonder en Zuidema. Een volkomen onverwachte rechtse wending, waar alle voorgangers links gingen, zorgde voor een forse tijdwinst en Regter passeerde het elektronische oog in 36.31. Hoewel diverse combinaties die kortere route ook probeerden, kwam niemand van de tien volgende combinaties meer aan Regters tijd.

“Het was een gouden tip van Bram van Es”, lachte Chantal Regter na afloop breed uit. “Ik had nog niemand voor mij zien rijden, omdat ik zelf aan het inrijden was. Vlak voor ik in de ring kwam, zei Bram “je moet rechtsaf gaan naar de laatste hindernis.”

Regter had overigens geen idee of dat een goede tip was: “Ik moest ook nog met mijn ZZ-paard de barrage in, dus had ik twee kansen. Daarom waagde ik de gok en het lukte.”

Tipgever Van Es glunderde na afloop ook. “Ik schatte in dat de rechtse draai ook kans van slagen had. Er was voldoende ruimte. Het was weliswaar niet logisch, maar wel een veel kortere lijn naar de laatste hindernis.” Zelf reed Van Es de Grote Prijs niet, hij rijdt momenteel alleen jonge L-paarden.

Ook erg blij met de winst van Regter was fokker Jan Otten uit Hoogersmilde. “Ik weet dat dit paard veel vermogen heeft. En het is geweldig dat Chantal hier wint, voor mij eigenlijk een thuiswedstrijd”, aldus Otten, die het zeven-jarige paard al geruime tijd geleden aan Regter verkocht. “Ik rijd hem al vanaf zijn derde jaar. Hij is intelligent en heeft een echte wedstrijdmentaliteit. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Dit is pas het tweede Z-parcours voor Haskal”, aldus de onlangs 31 jaar geworden Regter. Voorgaande jaren was ze niet in Beilen, maar koos voor het concours Drachten, dat nu niet meer op de kalander staat.

Regter probeerde in de laatste barragerit met het ZZ-paard Quilando nog een poging te doen, zichzelf te overtreffen. Dat lukte niet, ze werd vierde.

Maureen Bonder, tweede, keek tevreden terug op haar “zilveren” rit. “Als eerste zeg ik super tevreden, maar wanneer ik de halve seconde verschil zie tussen Chantal en mij, denk ik: zou het niet sneller gekund hebben?” Bonder koos als tweede barragedeelnemer voor de logische linker lijn. “Chantal reed na mij, ik had helemaal niet gezien dat rechts ook kon. Achteraf is het goed zo. Mijn negenjarige Flierefluiter is nog onervaren, dus heb ik geen risico genomen.”

Eerder op de avond werd de finale voor M-combinaties verreden. In de barrage met dertien combinaties was Yorick Reinders uit Hoogeveen met International GjB (v Zambesi) de snelste die zonder fouten rond ging.

Uitslag Grote Prijs:

1.       Chantal Regter (Assen), Haskal (v Cardento), 0 pnt, 36,31 sec. ; 2. Mauren Bonder (Schoonoord), Flierefluiter (v Tygo), ), 36,78; 3. Bert-Jan Zuidema (Zuidwolde), He’s My Lord V (vader onbekend), 0, 37.15, 4. Chantal Regter, Quilando, (v Quitender) 0, 38,40; 5. Lisa Broekert (De Wijk), Mebo’s Galant, 0 40,40.

 

De foto’s tonen Chantal Regter op weg naar winst en vlak voor de huldiging.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.