Menu Sluiten

CDA, woonvisie te veel aandacht voor doelgroepen

Volgens de CDA-fractie richt de Woonvisie zich op doelgroepen. Daardoor is er te weinig aan dacht voor de menselijke levensloop en de daarbij horende woonbehoefte. In de Consulterende Vergadering meldde Ronald Witteman (CDA) dat zijn fractie volgende week zal tegenstemmen.  

De Woonvisie is geheel gericht op doelgroepen. “En daarin zit voor ons het bezwaar,” betoogde Ronald Witteman. Het gevolg is dat de reguliere woningzoekenden niet tot hun recht komen. Het CDA kijkt naar de samenleving als een gemeenschap van mensen in verschillende levensfasen. Die fasen bepalen de woonbehoefte en dienen de basis te zijn voor de woonvisie. Door het centraal stellen van doelgroepen, wordt ook de leefbaarheid en de veiligheid in woonwijken tekortgedaan. Wij hebben hierover een goed gesprek gehad met de wethouder en de betreffende projectleider. De conclusie was we zijn het niet met elkaar eens. “Wij zullen dus tegen de woonvisie stemmen.”

De Woonvisie werd voor de tweede maal besproken in een consulterend vergadering. Dat betekende dat de meeste fracties hun standpunt dat ze in namen in de eerste vergadering (d.d. 02.03.2021) nog weer eens herhaalden.

Bouwen op sleetse plekken     Clemens Otto (50plus) vond dat er geen aandacht was voor wonen op het water. Wethouder Karin Dekker zei dat op pagina 3 van de Woonvisie daarvoor wel aandacht was. Luc Rengers (PvdA) betoogde dat er meer sociale huurwoningen gebouwd zouden moeten worden. “Assen moet meer ambitie tonen.” Ook maakte hij zich zorgen over de Randstedelingen die hier kwamen wonen. Wethouder Dekker zei dat het om minimale aantallen ging. Richard Klok (VVD) zei dat het huidige woningtekort aangepakt moet worden. Dat zou volgens hem kunnen door op de “sleetse plekken in de stad te gaan bouwen.” Henk Santing (PLOP) wilde meer ambitie, dus meer woningen voor jongeren, meer sociale huurwoningen. Hans Marskamp (GrL) riep op meer in de bestaande stad te bouwen.

Pak segregatie aan     Bas Ananias (SP) hield een vurig pleidooi om de segregatie in de wijken aan te pakken. Ook pleitte hij voor de aanpak van huisjesmelkers. “Huizen zijn niet om in te beleggen maar om in te wonen.” De segregatie in de wijken heeft de volle aandacht, betoogde de wethouder. “Mijn Buurt Assen zet hier vol op in.” Er wordt gekeken naar de juridische mogelijkheden om zelf-woonplicht in te voeren. Martine Deen (lstD) pleitte voor het verhogen van de bedragen van de startersleningen. Zij stelde vast dat door de aanwezigheid van zorginstellingen er veel bewoners waren die aanspraak maakten op woningen en op de Wmo. “We moeten de Assenaren niet vergeten.” De wethouder zei dat die bedragen zijn aangepast. Alinda Bornkamp (D66) vroeg aandacht voor de doorstroming van ouderen naar een geschikte woning. “Dan komen er woningen vrij voor jongeren.” Daar wordt over nagedacht, zei wethouder Dekker. Zij lanceerde alvast de functie “doorstroommakelaar.”

De woonvisie zal volgende week in de raadsvergadering wel aangenomen worden met in ieder geval de stemmen van de CDA-fractie tegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.