Menu Sluiten

Cast film ‘Malika kan vliegen’ aanwezig bij première voor 250 leerlingen uit Assen

Een bijzondere primeur voor 250 leerlingen van het Dr. Nassau Penta en het Drenthe College uit Assen. Zij mochten vanmiddag alvast kijken naar de korte speelfilm ‘Malika kan vliegen’, samen met de cast. Terwijl de officiële première pas vanavond is.

© Omroep Assen / Esmée Söllner

De film ‘Malika kan vliegen’ gaat over de 17-jarige Malika die ervan droomt om professioneel basketballer te worden. Die droomt dreigt in duigen te vallen, want haar ouders hebben het niet breed en kunnen het lidmaatschap van de basketbalvereniging niet betalen.

‘Toename van ongelijkheid’

Reinout Hellenthal is regisseur van de speelfilm. Het idee om deze film te maken kwam een jaar geleden. “Bij het begin van het idee om deze film te maken zaten we al in een crisis. Zoals de oorlog in Oekraïne en andere dingen die er spelen in de wereld. Daarmee is er een toename van ongelijkheid in de wereld denk ik, vooral achter de voordeur. Dat was voor mij de aanleiding om dit verhaal te maken voor jongeren en jeugd.”

Hellenthal hoopt met deze film dat het taboe op armoede bij pubers, maar ook volwassen, verdwijnt. “Soms lijkt het van de buitenkant heel mooi, maar misschien zit wel ergens die verbogen armoede. Ik hoop dat deze film een bepaalde discussie kan oproepen. Dat de kijker ziet wat er eigenlijk in het leven gebeurd en dat je daarover mag nadenken en praten. En dat het de schaamte en taboe kan doorbreken.”

‘Vrienden van vroeger’

Hoofdrolspeelster Romée Polanen, Malika, herkent de situatie van Malika. “Mensen om mij heen, waar ik vroeger mee omging, die zaten in een bepaalde situatie. Waardoor ik dacht: dit is een mooie rol om te laten in wat voor soort situatie deze mensen zitten. En wat je uit deze situatie kan halen.”

Zenuwen heeft Polanen niet voor de première, vooral goede zin. “Ik hoop dat de film de boodschap goed overbrengt. En die boodschap is dat alles wat je wilt, kunt bereiken. Ondanks dat situatie waar je in zit.”

Enthousiaste leerlingen
Tijdens de film was het doodstil in de zaal. De leerlingen van het Drenthe College zaten aandachtig te luisteren en te kijken naar de film. Bij de aftiteling werd er druk met elkaar nagepraat. Ook werden er nog enkele vragen aan de crew van de film gesteld.
Bij het verlaten van de zaal waren de jongeren enthousiast. “Het is een mooie film. Ik denk dat er een goede boodschap in zit voor mensen die het niet zo breed hebben en toch iets willen bereiken in de sport. Dat dit ook echt mogelijk is”, zegt een van de leerlingen.
Voor de meeste leerlingen was de situatie niet herkenbaar in de eigen omgeving, maar ze konden zich er wel in vinden. “Het was een kort, maar krachtige film met een duidelijke boodschap”, vertelt een andere leerling van het Drenthe College.
Opnames in Assen
De film is opgenomen in Assen met de inzet van lokale figuranten. Zo werkte ook basketbalvereniging Assist in Assen-Oost mee en vonden de opnames plaats in sporthal De Spreng van het Terra College in Assen.De regisseur liet eerder aan RTV Drenthe weten dat hij daar bewust voor heeft gekozen. “Ik kom uit Assen en wil graag onze provincie op de kaart zetten. Talent is niet afhankelijk van een locatie, maar je kunt op allerlei mooie plekken dingen maken. En Drenthe is daar een van, dus waarom niet vaker hier een film maken.”