BUSTOUR DES MISÉRABLES DOOR 200 JAAR MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID

Tijdens deze bijzondere bustocht gaan deelnemers op vrijdag 20 september op weg naar de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid.

In een poging de enorme armoede in Nederland en België te bestrijden, richtte de ambitieuze generaal Johannes van den Bosch in 1818 ‘de Maatschappij’ op. Hij begon in Frederiksoord met een vrije kolonie en in Ommerschans met een onvrije inrichting. Hier konden armoedige gezinnen, veelal uit de grote steden, een eigen bestaan opbouwen als boer. De dagtocht kost € 59 per persoon, inclusief lunch en koffie/thee. Deelnemers kunnen zowel in Groningen als in Assen op de bus stappen.

Wilhelminaoord Foto © Drents Archief

Maatschappij van Weldadigheid
Na ontvangst met koffie in het Drents Archief besteedt de gids in de inleiding op de tocht aandacht aan de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid en de gevolgen ervan voor het landschap. De bus gaat eerst naar de voormalige Proefkolonie – nu het bekende Frederiksoord met o.a. Huize Westerbeek en koloniehuisjes met een klein stukje grond. Vervolgens wordt het veel minder bekende Willemsoord bezocht in Overijssel. In Paaslo is het tijd voor de lunch waarna de bus verder rijdt via Westvierdeparten in Friesland naar Wilhelminaoord. Hier zien de deelnemers veel bouwwerken uit de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid met veelal nieuwe functies. Een bezoek aan de bijzondere begraafplaats zal niet ontbreken. Via het ‘desperado-dorp’ Vledderveen rijdt de touringcar door Boschoord langs voormalig ‘MvW’-bezit Doldersummerveld naar Zorgvlied waar het Landbouwkundig Instituut uit de negentiende eeuw nog herkenbaar is in een aan de tijd aangepaste vorm. De tocht wordt georganiseerd door het Drents Archief en Arriva Touring.

Kosten en aanmelden
Tussen de wandelingen door wordt de lunch geserveerd in Paasloo en later op de middag staat er koffie en thee klaar bij Grenzeloos en Zo in Doldersum. De dagtocht kost € 59 per persoon, inclusief lunch en koffie/thee. Deelnemers kunnen opstappen in Groningen en Assen. Aanmelden via www.arrivatouring.nl heeft de voorkeur, maar u kunt zich ook telefonisch opgeven via 050-5260268, of per e-mail via touring@arriva.nl.

Datum, tijd en plaats
Vrijdag 20 september 2019 van 8.45 – ca. 18.00 uur. Deelnemers kunnen in Groningen instappen bij de halte van de rondvaartboot tegenover het Station (8.45 uur). In Assen kan men opstappen bij de Bonte Wever (9.15 uur). Einde: 17.15 uur (NS station Assen), 17.30 uur (Bonte Wever Assen) en 18.00 uur (Groningen).

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.