Menu Sluiten

Burgemeester Marco Out, laten we het komende jaar samen de stad maken

Twijfel ook een aan jezelf, minder aandacht voor de sociale media en meer aandacht voor de middengroepen zijn volgens burgemeester Marco Out de middelen om de tegenstellingen in de samenleving de kop in te drukken.

Politiek bewogen jaar     Burgemeester Marco Out begon zijn nieuwjaarsrede met de opmerking dat het instellen van de kinderraad één van de belangrijkste gebeurtenissen in de stad is geweest. Maar het was ook een bewogen politiek jaar geweest. Hij rekende er op dat als volgende week als het college weer compleet is de politieke rust ook weerkeert. Dat is nodig omdat er grote financiële uitdagingen liggen te wachten. Het Sociale Domein vraagt, niet alleen in Assen, maar ook in veel andere gemeenten, om meer geld.

Den Haag zwemt in het geld terwijl de gemeenten lijken te vervallen tot de bedelstaf.

De burgemeester riep op hard te werken, alternatieven verzinnen en samen met college, gemeenteraad en onze inwoners de schouders er onder zetten en met den Haag in gesprek blijven.

Inzet politie     Burgemeester Out sprak zijn waardering en respect uit voor al die “blauwe inzet” die het afgelopen jaar was gepleegd. Hij refereerde aan een aantal incidenten. In het Tynaarlose Paterswolde werd er op de politie geschoten. En rond de kerst was het bij onze buren in het Aa en Hunzer Rolde ook agenten van ons basisteam, Noord Drenthe, in zwaar weer terecht gekomen. Maar ook Asser agenten kregen het nodige voor hun kiezen, zoals het lossen van de waarschuwingsschoten hier achter het stadhuis, de dode tijdens een familie-incident in juni, het verdrietige incident in Peelo. En de driejarige peuter die bij Ubbena, door de in het kanaal gesprongen agenten heldhaftig kon worden gered, maar die op oudejaarsavond alsnog kwam te overlijden.

De burgemeester wil zich het komende jaar voor de politie blijven inzetten. Maar er moeten steeds scherpere keuzes gemaakt worden om alle zaken goed op te pakken. Er is onvoldoende politiecapaciteit en grote werkdruk.

Zilveren legpenning     In Assen is de laatste jaren veel veranderd en dankzij de binnenstadstadsmanager Ronald Obbes weet de hele wereld wat die veranderingen inhouden. Hij heeft afsheid genomen als stadmanager maar, “je was en bent een echte en de grootste ambassadeur voor Assen. Daarom reiken wij aan jou de zilveren legpenning van de gemeente Assen uit. Het is een oeuvreprijs.” Assen is een stad om trots op te zijn met zaken zoals het Drents Museum, het WZA, de DNK. En daar komt straks de door de bewoners ontworpen Koopmansplein bij.

Op 15 april a.s. worden de werkzaamheden aan de FlorijnAs afgerond. Assen ging over de kop, maar niemand klaagde. Maar een stad is nooit af. Daarom wordt er op 15 april een congres georganiseerd met als centrale thema: de stad van morgen.

Eigen gelijk of zelftwijfel     Wij volgen overtuigd van ons eigen gelijk en de juistheid van onze eigen visie vooral ons eigen gedachtespoor. Er wordt nauwelijks meer geluisterd. We staan vaak onverzoenlijk tegenover elkaar en wantrouwen elkaar. Als we onze zin niet krijgen dan ontstaat er kortsluiting in bovenkamers en gebruiken we politiemensen als vuurwerkschietschijven.

Ik verbaas en erger mij over de bagger die ik op de sociale media aantref. Afgaand op de berichten inde sociale media lijkt Nederland gewikkeld in een burgeroorlog, een bevolking die het op alle fronten met elkaar oneens is en met grimmige en verhitte koppen tegenover elkaar staan. Maar als we de Sociale media schrappen dan blijven er mensen over die in 99 procent van de gevallen een eigen gezapig leven leiden.

Juist door de felle tegenstellingen die door de sociale media aangewakkerd en uitvergroot worden, dreigen de grote middengroep onder te sneeuwen. Door de focus te verschuiven naar de grotere middengroep helpen we het debat te depolariseren en wordt onze samenleving stabieler. Aldus burgemeester Out en zelftwijfel zou een eerste stap kunnen zijn.

Samen de stad maken     Laten we met elkaar afspreken om het komend jaar samen de stad te maken. Met respect voor elkaar en met respect voor elkaars standpunten. Want “Op verandering hopen zonder er zelf iets voor te doen Is als op het treinstation wachten op een boot.”

Op naar een prachtig, geweldig en inspirerend 2020. Gelukkig nieuwjaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.