Menu Sluiten

Brandweer Assen-West: Een kijkje achter de schermen – Deel 9

Achtergrond & Opinie

 

Brand in cel Arrestantencomplex Politie Assen

 

Laat ik je { wellicht opnieuw } even in herinnering brengen dat alle Brandweerlieden van Brandweer Assen-West vrijwilligers zijn. Zij oefenen wekelijks om hun skills, vaardigheden, kennis en kunde én professionaliteit naar een hoger level te tillen. Tijdens die oefeningen worden allerlei zaken uitgeprobeerd en na afloop volgt dan de debriefing: Wat ging goed? Wat kon beter?

 

Tekst & Foto’s © Cees van der Boom

© Cees van der Boom | Omroep Assen

Elke Brandweervrouw / Brandweerman heeft dan ook de opdracht om per toerbeurt een oefening voor het team te bedenken.

Dit keer had Brandweerman Marten Snippe een oefening voorbereid met Politieagent Jeroen: Brand in cel Arrestantencomplex Politie Assen.

Stel nu …

Stel nu eens dat er écht brand is in een cel. De politieagenten van het arrestantencomplex hebben dan in de eerste plaats volledige focus op het ‘veilig stellen’ van de verdachten.

‘Verdachten’

 

Zo ziet een cel er aan de binnenkant uit … ~ © Cees van der Boom

Politieagent Jeroen benadrukte dat heel stellig en ging ook in op de term ‘verdachte:’ “Mensen verblijven hier omdat ze verdacht worden van strafbare feiten! Ze zijn nog niet veroordeeld.”

Over de inzet van de Brandweer bij een calamiteit: “Wij dragen dan de zorg voor onszelf én voor de verdachten. Dat is absoluut onze eerste prioriteit. Dat moet ook efficiënt en veilig gebeuren want er kan ook een verdachte van bijvoorbeeld moord bij zijn. Dan wil je een eventuele confrontatie met brandweermensen voorkómen.”

Mensen die in een Penitentiaire Inrichting verblijven zijn mensen die veroordeeld zijn en moeten de hen opgelegde straf uitzitten.

Jeroen over de verdachten: “Natuurlijk kunnen verdachten opstandig zijn. Ik zeg dan: ‘Wat je geeft, krijg je terug.'” Toen ik daar op doorvroeg kreeg ik als antwoord dat zij laagdrempelig naar verdachten toe zijn. “Een menselijke bejegening loont.”

De oefening

Dat betekent dus dat tijdens een alarmmelding er geen politieagenten beschikbaar zijn om de Brandweerlieden te gidsen, binnen te laten, of wat dan ook.

De aandachtsgebieden tijdens deze oefening waren dus complex, vooral ook omdat een realistisch scenario van toepassing was. De Brandweerlieden moesten alert zijn op het aanrijden, het gebruik van de sleutelkluis { een klus apart } én op binnentreding zonder hulp of assistentie van Politieagenten of BHV’ers.

Scenario

 

Het lijkt onwaarschijnlijk maar tóch is er brand ontstaan. De rookmelder deed zijn werk goed en ging flink te keer. Een toegesnelde BHV’er ging op verkenning uit en zag dat er daadwerkelijk brand was. Een brand die zich al flink ontwikkelde en ook niet meer { zelf } te blussen was. Daarop werd het sein tot ontruiming van de verdachten gegeven en werd de Brandweer gealarmeerd.

Politieagenten waren dus volledig gefocust op het veilig stellen van de verdachten.

Brandweer Assen-West kreeg de alarmmelding en tijdens het aanrijden naar het Arrestantencomplex lukt het niet om contact te krijgen. De Brandweerlieden moeten als het ware ‘blind’ op de melding af. Tijdens het zogenoemde ‘contra bellen’ lukt het de meldkamer { tegenwoordig Operationeel Centrum } alleen te horen dat er daadwerkelijk een fikse brand woedt. Verdere informatie is er niet.

Tijdens het aanrijden moet de Bevelvoerder rekening houden met de aanwezige sleutelkluis: de enige manier om toegang tot het complex te krijgen. Daarvoor zijn speciale en specialistische handelingen voor nodig { uit veiligheid – zoals je wellicht zult begrijpen – beschrijf ik die hier niet }.

De aanvalsploeg van de Brandweer staat er dus volledig alleen voor!

Van belang is dan een goede rondom verkenning vereist. Daarnaast is een extra handicap dat ze niet worden binnengelaten én dat er kans is op desoriëntatie vanwege de bouw van het complex. De ploeg moet zélf de weg naar de brand zien te vinden – een uitdaging op zich – én er is sprake van een complexe locatie met onder meer schuine muren die ‘dubbel’ lopen.

Natúúrlijk vindt de ploeg de brandhaard en kan deze snel worden geblust.

Debriefing

Wat ik al sinds het begin van deze serie ‘Brandweer Assen-West: Een kijkje achter de schermen’ waarnam is dat élke Brandweervrouw en Brandweerman volledige opening van zaken geeft tijdens zo’n debriefing en zichzelf niet ontziet als het gaat om wat beter kon. Fouten maken mag en alles is gericht om de skills te verbeteren, zodat tijdens een échte inzet en élke seconde telt zij exact weten wat en hoe te doen.

Uiteraard is bij elke inzet { en ook bij elke oefening } een bevelvoerder die het overzicht houdt en taken verdeelt. Daarna is het aan elke Brandweervrouw / Brandweerman – al dan niet in duo’s – om juist dat te doen wat nodig is.

Ken de objecten in je gebied!

Het is best wel van groot belang – vind ik – dat de Brandweerlieden vóórkennis hebben van hoe een gebouw er uitziet.

Van mij uit dan ook een welgemeende oproep, zéker voor de eigenaren van grote en complexe gebouwen! Het is van { groot } belang dat de Brandweerlieden kunnen oefenen, zodat zij als er écht iets gebeurt weten hoe een gebouw er uitziet.

Eerder schreef ik al dat de Brandweerlieden vrijwilligers zijn. Zij hebben- naast het werk als Brandweervrouw of Brandweerman – overdag een baan. Dat betekent dus dat de oefeningen volledig in hun vrije tijd plaatsvinden! Dat betekent dus ook dat de oefeningen niet overdag kunnen plaatsvinden.

’t Is maar dat je als eigenaar dat weet …

 

Tip => Méér foto’s én uitgebreide video kun je zien via www.ceesvanderboom.nl