Brandstof TDI speelt het tweeluik Verzet 2020, verhalen over het 11 Decemberlaantje

Brandstof TDI speelt het tweeluik Verzet 2020, verhalen over het 11 Decemberlaantje

De theatervooropleiding Brandstof TDI, onderdeel van Garage TDI, maakte in het kader van de viering 75 Jaar Vrijheid het afgelopen jaar het tweeluik Verzet 2020 (10+). Het tweeluik bestaat uit de film DURF en de muziektheater videoperformance 15 Minuten. Zowel de film als de videoperformance gaan op vrijdag 11 december in Assen in première.

En wel op een heel bijzondere manier. Vormgeefster Sinne Brink ontwierp een bijzondere kaart met twee unieke QR-codes, die toegang geven tot beide digitale werken. Deze kaart wordt op vrijdag 11 december ter nagedachtenis op de overval op het Huis van Bewaring (11 december 1944) uitgedeeld op diverse plekken in Assen en binnen het VO tijdens de geschiedenislessen.

Foto © Demi Tanalepy

Het tweeluik Verzet 2020 bestaat uit de film DURF o.l.v. regisseur Céline Hoex i.s.m. Demi Tanalepy (Digital Art Factory – ICO) en de muziektheater-videoperformance o.l.v. theatermaakster en muzikante Élénie Wagner. De makers namen samen met zestien jongeren van de vooropleiding het feitelijke verhaal over de overval op het Huis van Bewaring onder de loep. Ze stelden zichzelf de vraag: “Wat hadden wij in een dergelijke situatie gedaan?” Het verzet spreekt soms tot de verbeelding, maar hoeveel risico’s durf je daadwerkelijk te nemen voor je vrienden, voor je vrijheid of voor je vaderland? Beide video’s gaan daarom over Toen en over Nu. Remco van Zandvoort, vaker betrokken bij voorstellingen die Garage TDI maakte over de oorlog of over het verleden, was op zoek naar lokale verhalen in het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Het Asser straatnaambordje ‘11 DECEMBERLAANTJE’ fascineerde hem al enige tijd. Een bord ter nagedachtenis aan de overval op het Huis van Bewaring in 1944. In nog geen vijftien minuten tijd werden 31 mannen van de Knokploeg Noord-Drenthe bevrijd. Een operatie waar Londen op tegen was. Later bleek dat als ze een dag langer gewacht hadden alle 31 verzetsstrijders waren geëxecuteerd. Veel mensen kennen het laantje in Assen wel, maar het verhaal erachter kent men niet. En daar wil Garage TDI graag verandering in brengen.

Aanvankelijk was het idee om op 4 mei van het afgelopen jaar, tijdens de landelijke theatermanifestatie Theater na de Dam, in première te gaan. Helaas was dit in verband met de maatregelen rondom het coronavirus niet mogelijk. De opnames van de film hebben het afgelopen jaar meerdere keren stil gelegen. Ook de repetities van de muziektheaterperformance zijn meerdere keren uitgesteld. Het idee was om de voorstelling live op locatie te maken en te spelen, maar dat is gezien de huidige maatregelen niet uitvoerbaar. Het concept van de liveperformance is omgezet naar een videoperformance, waarbij de hoop is, dat het originele idee in mei 2021 alsnog op locatie kan worden opgevoerd. Nu brengt TDI het tweeluik Verzet 2020 als film en videoperformance uit door middel van een ansichtkaart met QR-codes. Geïnteresseerden kunnen zo de video’s thuis aan de eettafel of op de bank bekijken. Het kaartje wordt op vrijdag 11 december verspreid in Assen via de culturele instellingen, het gemeentehuis, het provinciehuis, de VVV, boekenwinkels Bruna, Rapunsel, Van der Velde en via het Voortgezet Onderwijs. Het zou natuurlijk mooi zijn als heel veel mensen op deze manier even een kijkje nemen in dit stukje lokale geschiedenis en stilstaan bij het feit dat we dankbaar mogen zijn voor de vrijheid waarin we leven.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.