Menu Sluiten

Bommel en Tom Poesmuseum opent in Assen: ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’

Wie van het station in Assen naar de binnenstad loopt via de Stationsstraat, ziet dat aan de linkerkant een lege etalage ineens een museum is geworden. Het Bommel en Tom Poes Museum is sinds deze week open. Daarmee gaat voor oprichter Bastiaan Koijck een grote wens in vervulling.

Door: Jeanine Hofsteenge

© RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge

“Het is geweldig dat dit gelukt is”, zegt Koijck stralend. Hij draagt een geel geruit jasje, net als de stripfiguur Bommel. “Als je dit aan hebt is het helemaal duidelijk. Ik speel graag de rol van Heer Bommel. Het charmante van Bommel past gewoon bij mij.”

Olivier B. Bommel is een bekend personage uit de Tom Poes-strips van Marten Toonder. Koijck is al sinds zijn kindertijd fan van de strips en verzamelt sinds zijn zevende levensjaar alles wat ermee te maken heeft. Het museum bevat honderden objecten uit zijn eigen collectie, zoals strips, tekeningen, beeldjes en spellen.

Bekijk hier de reportage van RTV Drenthe over het Bommel en Tom Poes Museum aan de Stationsstraat.

Ook al ken je Bommel niet, een aantal van zijn uitspraken ken je waarschijnlijk wel. Koijck: “Er zijn ontzettend veel uitdrukkingen in de Nederlandse taal die we dagelijks gebruiken, waarvan mensen niet weten dat het van Bommel komt.” Een paar voorbeelden daarvan zijn: Geld speelt geen rolkommer en kwel en Ik wist niet dat ik het in me had.

Maar de meeste mensen denken bij Bommel direct aan de uitspraak Als je begrijpt wat ik bedoel. “Dat vind ik zelf de leukste”, zegt Koijck. “Want het gaat over communiceren. Marten Toonder wilde dat ook. Dat deed hij het liefste op papier. Steeds probeert hij iets over te brengen.”

© RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.