Menu Sluiten

Boek over Noorderbegraafplaats in Assen

Op 11 september verschijn bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum het boek Voor deez’ aard verloren, de Noorderbegraafplaats in Assen van auteurs Bertus Boivin, Lukas Kwat en Jan Lagendijk.

Cover Noorderbegraafplaats Foto © Aangeleverde foto

De laatste decennia zijn begraafplaatsen veelvuldig onderwerp geworden van antropologisch en historisch onderzoek naar de betekenis van de dood en de grafcultuur in de samenleving. Dit leidde tot een groot aantal publicaties over allerlei aspecten van funerair erfgoed. Zo ook dit boek over de Noorderbegraafplaats in Assen.

Aan de rand van het Asserbos ligt al twee eeuwen de Noorderbegraafplaats. Op deze begraafplaats ben je getuige van de opvallende sociaaleconomische en culturele ontwikkeling van het negentiende-eeuwse Assen. In gebruik sinds 1823 is het de oudste algemene begraafplaats van Assen. Destijds was de aanleg een van de opvallende bewijzen van de snelle groei van de Drentse hoofdstad in de negentiende eeuw, waarin het inwoneraantal groeide van zeshonderd naar elfduizend. Duizenden Assenaren kregen in loop van de jaren hun laatste rustplaats op de Noorderbegraafplaats, deels ook op het in 1944 geruimde deel.

“Een begraafplaats vormt in zekere zin een verwrongen spiegel van de vroegere samenleving, maar een spiegel die boeit en vol geschiedenis zit, zoals ook in dit boek over de Noorderbegraafplaats van Assen blijkt. Het zijn geschiedenissen die ons wijzen op het einde, op ieders laatste rite de passage, waarna er wellicht voor enige tijd een voortbestaan in steen, gras, bomen en herinneringen blijft. En wat in elk geval resteert, zijn de fascinerende ‘gedenkparken’ zelf en de resultaten van onderzoek, zoals deze, naar de geschiedenis van de Noorderbegraafplaats in Assen.” Uit het voorwoord van Maarten Duijvendak.

Voor deez’ aard verloren vertelt de geschiedenis van een monumentale begraafplaats in prachtige beelden, met oude documenten en tal van verhalen. Het boek is meer dan een beschrijving van de monumenten en enkele families die er begraven liggen. Het laat verhalen van arm en rijk, van nauwe onderlinge banden en opvallende nieuwkomers herleven. Het boek neemt je mee in deze ‘geschiedenis gebeiteld in steen’. Ook brengt Voor deez’ aard verloren duidelijk in beeld hoe de landschapsarchitectuur vaVoor deez’ aard verloren, de Noorderbegraafplaats in Assen en begraafplaatsen en de vormgeving van grafmonumenten zich de afgelopen twee eeuwen ontwikkelden.

Voor deez’ aard verloren verschijnt in de Nieuwe Asser Historische Reeks.

Voor deez’ aard verloren, de Noorderbegraafplaats in Assen / Bertus Boivin, Lukas Kwant en Jan Lagendijk / ISBN 9789023257400 / aantal pagina’s 184 / verkoopprijs € 22,00.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.