Menu Sluiten

Blijvend cameratoezicht voor nog meer veiligheid in de Rolderstraat

De veiligheid in de Rolderstraat is toegenomen. Dat blijkt uit een evaluatie die recent door de Stadsmarinier aan het college van B en W is aangeboden. Vorig jaar werden er een aantal maatregelen genomen in combinatie met cameratoezicht. Eén en ander heeft geleid tot minder overlast.

Veiligheidsrisicogebied     Vorig jaar werd het gebied rondom de Rolderstraat aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Aanleiding waren overlast en vormen van criminaliteit. Ook waren er enkele geweldsincidenten in en rondom de Rolderstraat waarbij gebruik werd gemaakt van (vuur)wapens. Om de overlast in te dammen werd toen een reeks maatregelen getroffen. Er mocht preventief gefouilleerd worden op het bezit van wapens. Daarnaast werd cameratoezicht ingesteld en gold een samenscholingsverbod voor jongeren en volwassenen van 4 of meer personen. Uit de evaluatie komt naar voren dat bewoners, ondernemers en bezoekers minder overlast ervaren.

Flexibele Camera’s     Om te voorkomen dat overlast terugkeert in de Rolderstraat, blijven de flexibele camera’s tot en met 1 november 2021 in gebruik. Dat is gezamenlijk besloten door politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente. Bij eventuele incidenten worden de beelden achteraf geraadpleegd. Ook het live meekijken met de beelden blijft mogelijk, maar gebeurt niet standaard. Na een jaar worden de camera’s verwijderd als er op basis van informatie uit politiecijfers en het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers geen aanleiding meer is voor cameratoezicht.

Rustig door corona     Door de uitbraak van het corona virus was het sinds maart rustiger dan anders in de Rolderstraat. De leefbaarheid van de Rolderstraat verdient wel aandacht. Omdat veel horecazaken door de corona crisis zijn overgestapt op bezorgen en afhalen ervaren bewoners meer parkeer- en geluidsoverlast. Nu de veiligheid in de straat is toegenomen, is het gebied rondom de Rolderstraat niet langer een veiligheidsrisicogebied.  

Aanbevelingen     Om er blijvend voor te zorgen dat de Rolderstraat een veilige straat blijft, worden in de evaluatie een aantal aanbevelingen gedaan. Die richten zich vooral op een nauwe samenwerking tussen politie en toezicht en handhaving van de gemeente. Verder is er een plan opgesteld voor een integrale controle in de Rolderstraat. Die controle zal worden uitgevoerd door onder andere bouw- en woningtoezicht van de gemeente, brandweer, politie en de belastingdienst. De nadruk van de controle komt op kamerverhuur te liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.