Menu Sluiten

Blije eieren op de Brink in Assen

Blije eieren. Die zijn te zien op de Brink in Assen. Ruim vijftig geschilderde eieren zijn er tentoongesteld. Deze zijn gemaakt door 27 basisscholen uit de omgeving van Assen en drie locaties van het CS Vincent van Gogh.

Foto © Esmée Söllner

Het is, na vorig jaar, de tweede keer dat er een pop-up expositie is van de grote paaseieren. En naast de vijftig grote kunstwerken zijn er ook nog kleinere eieren te vinden in Assen. Samen met binnenstadsorganisatie Vaart in Assen is er een stadsspeurtocht georganiseerd. Deze kleine eieren liggen bij verschillende lokale ondernemers in de binnenstad.

‘Trotse Frida’

De expositie werd geopend door Commissaris van de Koning Jetta Kleinsma, Burgermeester Marco Out en Daan, één van de makers van de eieren. En zijn exemplaar werd onthuld, want dat ei was speciaal: “Door wat er nu in de wereld speelt, vond ik het belangrijk om daar aandacht aan te schenken. De duif staat voor vrede en op de achterkant staat een vlieger in de kleuren van Oekraïne.”

Out begon zijn speech toepasselijk: “Ik ben een blij ei. En sta hier dan ook zo.” Klijnsma maakte een link met de tentoonstelling over Frida Kahlo in het Drents Museum. “Ik weet zeker dat die trots zou zijn op jullie. En dat ze blij is dat ze hier mag hangen met deze mooie kunstwerken buiten.”

Eieren op het gemeentehuis

Karin Kingma, cultuurcoördinator van het CS Vincent van Gogh, is de initiatiefnemer van de tentoonstelling. “Ik ben ontzettend trots op onze leerlingen. We doen het echt allemaal samen. Het is een proces waarbij iedereen het kunstlokaal inloopt en even helpt. Het is ook fijn dat er zoveel aandacht voor is.”

Vorige week kreeg de school de onderwijsprijs Drenthe voor de pop-up tentoonstelling van vorig jaar. Kingma is zo blij met het succes dat er volgend jaar ook weer een pop-up tentoonstelling komt met de grote geschilderde eieren.

Out en Klijnsma mochten van de directeur van het CS Vincent van Gogh allebei een ei uitzoeken om neer te zetten in het gemeentehuis en in het provinciehuis. Dit gebeurt nadat de tentoonstelling voorbij is. En die loopt nog tot en met tweede paasdag, 18 april. De folder voor de stadsspeurtocht is te verkrijgen bij de VVV.