Menu Sluiten

Binnenstad van Assen wordt behangen met kentekencamera’s

In Assen draaien vanaf 1 januari in de hele binnenstad kentekencamera’s. Doel is om ongewenst autoverkeer zoveel mogelijk de winkelstraten uit te jagen. Camerahandhaving op de autoluwe Brink blijkt een succes. Daarom worden ook camera’s opgehangen bij tien andere voetgangersgebieden in de stad.

© RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Ook de toegestane bevoorradingsuren voor vrachtverkeer en bestelbusjes worden verminderd, schrijft RTV Drenthe. Die gaan terug naar één moment van de dag, dat is van 7.00 tot 12.00 uur in de ochtend.
Een uitzondering geldt er voor emmissievrije auto’s. Die mogen ‘s avonds van 18.30 tot 22.00 uur spullen afleveren. Hiermee neemt Assen alvast een voorschot op de Zero Emmissie Zone, een landelijk project waarbij de binnenstad vanaf 2025 emmissievrij moet zijn.

Schoner en veiliger

De maatregelen die komend jaar ingaan moeten zorgen voor een schonere en veiligere binnenstad. Zes jaar geleden begon Assen een proef met elektronische kentekencamera’s op de Brink, nadat de straat autovrij was gemaakt, maar er nog altijd auto’s door het voetgangersgebied reden.
Uit een evaluatie bleek dat het aantal overtredingen rondom de Brink sterk afnam door de camerahandhaving. Verkeer dat ondanks waarschuwingsborden toch door de voetgangerszone reed, kreeg automatisch een bekeuring thuis, op basis van het kenteken.

Goed voor leefbaarheid

Omwonenden en ondernemers waren blij met het systeem, omdat de overlast sterk was verminderd. “Elektronische handhaving draagt dus bij aan de leefbaarheid van de Brink. Daarmee kunnen we spreken van een succesvolle pilot”, stelt het college van B en W.
Daarom wordt het camerasysteem met automatische kentekenplaatherkenning verder in de stad uitgerold. De camera’s komen bij tien toegangen tot het voetgangersgebied, dat zijn de Kerkstraat, Markt, Weierspoort, Mercuriuscentrum, Ceresplein, Ceresstraat, Oude Molenstraat, Oudestraat, Gedempte Singel en Mulderstraat. Hiermee worden volgens het college alle toegangen tot het voetgangersgebied gecontroleerd.

Strakkere regels bevoorrading

De camera’s komen ook goed van pas als het gaat om het controleren van bevoorradingsverkeer, want in hoeverre houdt dat zich aan de nieuwe, strakkere regels. De venstertijden in het Asser centrum gaan namelijk fors terug. Dus zodra een chauffeur met z’n vrachtje in overtreding is en buiten de toegestane tijd de winkelstraat inrijdt, zorgt de elektrische kentekenregistratiecamera voor een bekeuring op de zaak.
Assen is met de huidige venstertijden zeer ruim vergeleken met andere steden in Noord-Nederland, zo zeggen B en W. Zo geldt er nu een ochtendvenster tot 13.00 uur en een avondvenster vanaf 17.30 uur. “Andere steden in de regio laten tot 11.00 of 12.00 uur bevoorraden en hebben geen avondvenster. Het gevolg is dat transportbedrijven eerst de andere steden bevoorraden, en Assen als laatste.”

Geen vrachtauto’s in lunchtijd

Volgens het college worden daarom relatief veel goederen afgeleverd ‘in de randen van de venstertijden’, en dat is met name tussen 12.00 en 13.00 uur. “Met het oog op winkelend publiek en lunchtijd voor de horeca, is de grote verkeersdrukte op dit tijdstip ongewenst”, stelt het college. Die piekdrukte willen ze niet meer, daarom is gekozen voor alleen een ochtendvenster. Die beperking geldt niet voor logistiek transport dat emissievrij is. Schone bezorgauto’s krijgen ontheffing voor avondbezorging.
Binnenstadondernemers en logistieke partijen zijn afgelopen tijd geïnformeerd over de plannen, en hebben inspraak gehad over de praktische uitvoering van de nieuwe regels. Een wens is onder meer voldoende laad- en losplekken aan de randen van de voetgangersgebieden.

Evaluatie over jaar

Een jaar na ingebruikname van de de nieuwe kentekencamera’s en de aangepaste venstertijden volgt een evaluatie. Eventuele aanpassingen worden dan doorgevoerd vanaf 2025, zo stellen burgemeester en wethouders. Want dan verloopt ook de overeenkomst voor de kentekencamera’s, en wordt ook de Zero Emissie Zone in de binnenstad ingevoerd.