Menu Sluiten

Binnenkort rondje Witterdiep mogelijk: brug wordt verplaatst

Gemeente Assen gaat de oude Ambulanceweg verbinden met het fietspad langs De Haar. Fietsers en wandelaar kunnen straks een rondje Witterdiep maken.

Foto © Gemeente Assen

Over het Witterdiep ligt een bestaand brug die nu van niks naar nergens loopt. Deze brug krijgt een nieuwe plek: ongeveer 200 meter verderop. Hier maakt de brug een verbinding tussen het fietspad De Haar en de Ambulanceweg. Dat is richting het voormalige oefenterrein van Defensie. Het gebied wordt nu al aangepakt binnen het beekherstelproject van Waterschap Hunze Aa’s. Daarom zijn er al machines in het veld en kan de brug makkelijker worden verplaatst.

Natte voeten

Het nieuwe fietspad ligt voor een deel in de winterbedding van het Witterdiep. In periodes met heel veel regen kan een stuk fietspad enige dagen onder water staan. Dit gebeurt vooral in de winterperiode. Dan kunnen wandelaars en fietsers omkeren of de gok wagen en krijgen ze misschien natte voeten.

Afgelopen zomer is Waterschap Hunze en Aa’s gestart met de uitvoering van het project Beekherstel Witterdiep. In dit project krijgt de beek weer lussen, zodat ze meer water kunnen bergen en de waterkwaliteit en het waterleven kan verbeteren. Het Witterdiep wordt hersteld over een lengte van 5 km. Hiermee komt ongeveer 40.000 m3 extra waterberging. 

De brug wordt uiterlijk januari 2022 verplaatst. Het fietspad wordt in het voorjaar gemaakt, omdat dan de kans op overstroming afneemt.