Bilderwald/Beeldenbos, kunstkijken via augmented reality

Twee jaar geleden startte het project Grenzkultur. Een project rond het immaterieel erfgoed in de regio’s Emsland en Grafschaft Bentheim en de provincie Drenthe met activiteiten rond de thema’s ruimte, taal, ambacht en feesten. Het project wordt afgesloten met een augumented reality (AR) tentoonstelling. Dit betekent dat de kunstwerken alleen te zien zijn als de bezoeker zijn telefoon of Ipad richt op een lege sokkel. De tentoonstelling staat 24 november in de TechHub in Assen en reist volgend jaar door de provincie.

Foto van Sina: Fackwerkhaus Foto (c) Aangeleverde foto

De tentoonstelling is dus geen gebruikelijke expositie met beelden en schilderijen. Kunstenaars Gejan Stol (Assen), Raymond van Es (Groningen) en Sina Barkmann (Düsseldorf) maakten een installatie bestaande uit twaalf houten sokkels met daarop van elke kunstenaar vier kunstwerken, die door middel van AR verschijnen. De Digital Art Factory (DAF) in Assen ontwikkelde een speciale app, waardoor de bezoeker als het ware in het kunstwerk wordt gezogen. Bezoekers kunnen rond het kunstwerk lopen en het op die wijze van alle kanten bezien.

Animator Raymond van Es: “Het maken van de kunstwerken was veel werk, maar het resultaat ziet er geweldig uit. Je loopt er tussendoor en je raakt het aan. Creëren in AR is een geweldige ervaring en alles is mogelijk. De wereld kan om je heen bewegen voordat het geanimeerd is. We hebben nog maar een kleine stap gemaakt in deze wereld, maar het geeft nu al oneindig veel mogelijkheden om je fantasie te verbeelden.”

Door corona kon de tentoonstelling niet eerder gepresenteerd worden, maar nu de regels weer worden versoepeld kan de expositie volgend jaar reizen langs bibliotheken en andere openbare gelegenheden, zodat inwoners van Drenthe, het Emsland en het Graafschap Bentheim kennis kunnen maken met augmented reality.
De afsluitende tentoonstelling is mogelijk dankzij financiële steun van de provincie Drenthe, INTERREG en EDR.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.