Menu Sluiten

Bibliotheek in De Nieuwe Kolk ondergaat metamorfose

De bibliotheek in De Nieuwe Kolk ondergaat een grootschalige metamorfose. Naast een goed boek lenen, kan er later dit jaar ook genoten worden van een kop koffie of kan er gewerkt worden in de bibliotheek.

In De Nieuwe Kolk wordt druk verbouwd 

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Esmée Söllner

Na tien jaar werd het tijd voor groot onderhoud. De Nieuwe Kolk grijpt deze kans gelijk aan om te moderniseren. Zo komt er een ontmoetingsruimte en krijgt jongerencentrum DNK-NXT een prominente plek in de bibliotheek. Maar eerst wordt er tussen de boeken druk verbouwd. Achterin is op dit moment alles leeggehaald. Daar wordt gestart met de herinrichting.

Moderniseren

“Na tien jaar werd het tijd om te moderniseren. De bibliotheek heeft in de afgelopen tien jaar een nieuwe functie gekregen. Het draait niet meer allen op de collectie, maar meer om de connectie. Zo komt er een fysieke ruimte voor ontmoetingen of exposities. Krijgen we meer studie- en werkplekken en benutten we alle ruimtes zodat het een bieb van de toekomst wordt”, vertelt Irene van der Molen woordvoerder van DNK. Op dit moment merkt de Kolk al dat er veel gebruik wordt gemaakt van de studie- en werplekken.

Naast de modernisering is, er in de organisatie ook het een en ander veranderd. Tien jaar geleden kwam De Nieuwe Kolk, met het theater en de bioscoop, en de bibliotheek Assen als twee aparte organisatie in het gebouw. Vijf jaar geleden zijn de bedrijven gefuseerd. Alles valt nu onder een organisatie. Van der Molen verteld dat ze bij de plannen van de herinrichting de functies met elkaar willen verbinden. Zodat de centrale hal een multifunctionele ruimte wordt. Waar ook nagepraat kan worden over een voorstelling. Om zo de organisatie neer te zetten als cultureel instelling voor alle inwoners van Assen. 

DNK-NXT

Het kunstpodium KINK moet plaatst maken voor DNK-NXT. Een nieuw jongerencentrum. “DNK-NXT is speciaal voor jongeren tot en met 18 jaar. Er is een enorme vraag aan kennisverrijking, zoals bloggen, vloggen of monteren van video’s. Alles voor talentontwikkeling van deze jongeren. Dat betekent dat ook onze jeugdcollectie verplaatst wordt naar deze ruimte. Want de collectie hoort bij de ontwikkeling van talenten op basis van taal en techniek.” De ruimte van DNK-NXT zal ook gebruikt worden voor scholen die daar hun culturele activiteiten kunnen houden.

De horecagelegenheid wordt ook uitgebreid. Nu kan er een kopje koffie gehaald worden, later komen daar ook broodjes en kleine snacks bij. Dit alles wel op een onbemand station. “Om de verblijffunctie te behouden. Als ouders hun kind brengen, kunnen zij blijven wachten”, zegt van der Molen. 

Verbouwing in fases 

De verbouwing gebeurd in verschillende fases, zodat de bibliotheek open kan blijven. De herinrichting van de bieb moet in april klaar zijn. DNK-NXT moet voor het nieuwe schooljaar klaar zijn. Zodat scholen de culturele activiteiten kunnen inplannen.  “Maar je weet hoe dat gaat in deze tijd. Ook wij worden geconfronteerd met schaarste van mensen en materialen.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.