Menu Sluiten

Bezoekers TT festival gaan bijdragen aan tekorten Sociaal Domein

De gemeenteraad werd gevraagd een mening te geven over de tarieventabel 2020. In die tabel zitten een paar hete hangijzers, zoals de verhoging van de OZB en de verhoging van de toeristenbelasting.

Wethouder Mirjam Pauwels gaf een korte toelichting waarin ze zei dat het besluit door de raad noodzakelijk is om de tarieven per 1 januari in te kunnen laten gaan. Onlangs is een beleidsarme begroting vastgesteld. Normaal worden de tarieven één op één aan de begroting gekoppeld. Dat is dus nu niet het geval. Maar gezien de moeilijke financiële situatie van de gemeente is toch besloten de afwijkende tarieven aan de raad voor te leggen.

TT week extra belast     De verhoging van de OZB wordt naast de inflatie, van 1,4%, met 10% extra verhoogd. De toeristenbelasting is gesplitst in regulier en TT-week. De reguliere Toeristenbelasting stijgt met 5 cent naar € 1,35. In de TT week van woensdag tot en met zondag wordt een tarief van € 3 per nacht gerekend. Met de horeca ondernemers en de TT campings zijn gesprekken gaan over de registratie.

Zorgparkeerders     Er is momenteel discussie tussen handhaving en zorgaanbieders over het kort parkeren in de binnenstad. Voor de zorgaanbieders komt er dus een vergunningensysteem. Dat voorkomt problemen bij de handhaving.

Het marktgeld valt onder kostendekkende tarieven. Maar het markkooplieden bestand is met 18 % terug gelopen. Kostendekkend zou dus betekenen de tarieven met 18 % verhogen. Dat tast de levendigheid van de binnenstad aan. Daarom is besloten de markttarieven met 4% te verhogen. De precariorechtenzijn ten onrechte onder de rubriek kostendekkend gebracht dat is niet juist. De precariorechten zullen met de inflatie van 1,4% verhoogd worden.

Tony Nijenhuis (GrL) wil weten waarom alleen de TT-week onder de aangepaste toeristenbelasting valt. Ook de dagen van de superbike races en de rijwiel4daagse zouden daar onder kunnen vallen. Wethouder Pauwels zegt dat dat juridisch niet mogelijk is. Een afwijkend tarief kan alleen als de gemeente kan aantonen extra kosten te maken. In de TT week zijn die kosten duidelijk, zoals de beveiliging. Bij de andere evenementen zijn die kosten er niet.

Donderdag 19 december staat de definitieve tarieventabel op de agenda.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.