Menu Sluiten

Bewoners Asser flatgebouw zijn overlast zat: ‘Er wordt zelfs geslapen in de garage’

De parkeerplaatsen onder de flat liggen vol met sigaretten. Ook worden enkele hoeken gebruikt als toilet.
© Omroep Assen / Esmée Söllner

De bewoners van het flatgebouw aan de Stelling in Assen zijn het zat. De parkeergarage onder de woningen is een broeinest van overlast en daarom heeft een flatbewoner zich in een brief gericht aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders, waarin wordt verzocht iets te verzinnen om de overlast definitief een halt toe te roepen.

De bewoner zegt overlast te ervaren van hangjongeren, bedelende zwervers en drugsdealers. Daarnaast worden er gemeentelijke eigendommen vernield en wordt er zelfs geslapen op parkeerplaatsen onder de flat. Het is niet de eerste keer dat de bewoners hierover aan de bel trekken. Eerdere klachtenbrieven in 2014 en 2018 hebben volgens de schrijver van de brief niet het gewenste resultaat opgeleverd.

‘Auto in de brand’

De briefschrijver staat er niet alleen voor. Ook andere bewoners delen de klachten van de schrijver. “Ik ervaar al jaren overlast van jongeren, zowel ‘s avonds als ‘s nachts. Ze gaan op de vuist of schreeuwen hard naar elkaar. Ook liggen er veel sigaretten en joints op de grond en liggen er gebruikte naalden en drugsresten op de parkeerplekken”, zegt een flatbewoonster. De overlast heeft ook vernielingen tot gevolg. Zo werd er vorig jaar in de garage onder het flatgebouw een auto in brand gestoken, waardoor ook andere auto’s beschadigd raakten. Daarnaast wordt er ook bij auto’s ingebroken.

Volgens de bewoners is het veiligheidsgevoel aan de Stelling er in de laatste jaren niet bepaald op vooruitgegaan. De gemeente heeft eerder maatregelen getroffen en middelen gebruikt, maar dat leverde niet het gewenste effect op. De bewoners denken dat een deel van de overlast direct of indirect wordt veroorzaakt door de coffeeshop The Happy Corner, die om de hoek zit bij het flatgebouw.

Ook een mannelijke flatbewoner ervaart overlast onder zijn balkon. “Overlast is er zeker. Er is veel hangjeugd, maar niet iedereen is vervelend. Soms moet ik ze wegsturen als ze hier beneden zitten te blowen. Daar gaat mijn was van stinken en dat vind ik maar niks. Als ik er wat van zeg gaan ze de ene keer zonder problemen weg, maar soms moet je dreigen dat je de politie gaat bellen.”

‘Matrassen op parkeerplaatsen’

Er is niet alleen overlast van hangjongeren. Ook wordt de parkeerplaats gebruikt als overnachtingsplek, laat een bewoner weten. “Soms slapen mensen hier en zoals je kunt ruiken wordt het parkeerdek ook gebruikt als openbaar toilet. Vroeger was het zelfs zo erg dat mensen matrassen neerlegden op de parkeerplaatsen”, vertelt ze. Daarnaast lopen er bedelaars rond die geld vragen voor een slaapplek.

(Verhaal gaat verder onder foto)

© RTV Drenthe / Esmée Söllner
© Omroep Assen / Esmée Söllner

Ook is er sprake van drugsoverlast. Niet alleen door drugsgebruikers, maar ook door door dealers. Althans, dat vermoeden bestaat bij de flatbewoners. “Er wordt zeker drugs gedeald”, reageert een flatbewoner als die vermoedens ter sprake komen. “Er zit een gat in het dak van de parkeergarage, waardoor je van boven naar beneden kunt kijken. En Dan kun je duidelijk zien dat er drugs verhandeld wordt vanuit auto’s.”

Installeren van camera’s

Een van de mogelijkheden die in de brief wordt aandragen om de overlast te verhelpen is cameratoezicht. Een andere bewoner vindt dat een uitstekende suggestie. “We hebben daarover al eens met een aantal partijen om de tafel gezeten, maar dat kon niet volgens de gemeente vanwege de privacy. Maar intussen hebben we al wel jaren overlast.” Na de gespreken die er destijds met de gemeente Assen zijn geweest, is er volgens de flatbewoner weinig tot niks veranderd.
De schrijver van de brief hoopt dat de gemeente nu wel doorpakt. “De gemeente Assen heeft er sowieso al een dagtaak aan om de Stelling er acceptabel uit te laten zien. Zo komt de reinigingsdienst dagelijks langs voor opruim- en schoonmaakwerkzaamheden. Maar zonder échte maatregelen om de overlast tegen de gaan, kun je de opruim- en schoonmaakwerkzaamheden zien als water naar de zee toedragen.”

Overlast in de Gouverneurstuin

Al langere tijd worstelt de gemeente Assen met klachten van overlast, zo ook in de Gouverneurstuin aan de andere kant van het stadscentrum. Sinds november vorig jaar wordt die tuin in de wintermaanden vanaf 17.00 uur gesloten om de overlast in de avonduren een halt toe te roepen. Die overlast lijkt daar te zijn verdwenen, maar nu lijkt het probleem zich te hebben verplaatst, onder meer naar de Stelling. “Het probleem zelf verdwijnt niet”, denkt een flatbewoner, die de suggestie doet om een andere plek in te richten voor de mensen die zich rondom de Stelling ophouden.
De gemeente heeft kennisgenomen van de brief en gaat zich buigen over een antwoord, laat de woordvoerder van de gemeente weten.
De flatbewoners die worden geciteerd in bovenstaand artikel hebben aangeven wel met RTV Drenthe te willen praten, maar wensen verder anoniem te blijven.