Menu Sluiten

Bestuurlijke fusie Drentse cultuurorganisaties

Samenwerking ICO, Scala en K&C verder geïntensiveerd

De Drentse culturele organisaties Scala Centrum voor de Kunsten, ICO Centrum voor Kunst & Cultuur en Stichting Kunst & Cultuur werken aan een bestuurlijke fusie.

Met het samenvoegen van de drie besturen wordt de samenwerking tussen de organisaties geïntensiveerd. De samenwerking biedt volgens de organisaties mogelijkheden om het vrijetijdsaanbod te versterken en vernieuwingen op het gebied van cultuuronderwijs te realiseren. 

De drie directeuren. Van links naar rechts: Wytze de Vries (ICO), Marieke Vegt (K&C) en Thijs Torreman (Scala) Foto (c)  ICO

De voorgenomen fusie is voor inwoners en leerkrachten in Drenthe niet direct zichtbaar, omdat de organisaties in hun huidige vorm blijven bestaan. Wel denken de bestuurders van de instellingen dat zij door een intensievere samenwerking nog beter kunnen inspelen op de vragen van het onderwijs, gemeenten, amateur- en professionele kunstenaars en actualiteiten binnen de culturele infrastructuur in Drenthe. Per 1 januari 2021 moet de fusie gerealiseerd zijn.

Gemeenten akkoord
Vóór de zomervakantie zijn alle gemeenten in Drenthe geïnformeerd over de voorgenomen bestuurlijke fusie. De gemeenten lieten de drie directeuren weten enthousiast te zijn dat de expertise op provinciaal en lokaal niveau wordt gekoppeld.

ICO, Scala en K&C werken al samen in provinciale projecten als Cultuurmenu en Cultuureducatie met Kwaliteit voor basisscholen, het klassieke muziekevenement Symfonica in D, Kunstbende en het urban project Bridging the Gap. Het aantal projecten wordt de komende jaren mogelijk uitgebreid.

K&C
Stichting Kunst & Cultuur (K&C) is een organisatie met 38 medewerkers. De organisatie heeft provinciale opdrachten op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie en organiseert jaarlijks een aantal grote evenementen als Oktober Kindermaand voor kinderen tot 13 jaar, Gekleurd Grijs voor senioren en projecten popmuziek en beeldende kunst. K&C werkt ook in de provincie Groningen.

ICO
Het ICO is een advies-, netwerk- en projectorganisatie. De organisatie werkt samen met zelfstandige professionals en andere samenwerkingspartners en is actief in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo. Het ICO richt zich op het onderwijs en de amateurkunst. Daarnaast is het ICO initiatiefnemer van de Digital Art Factory (DAF) in Assen en Gieten en van Kunstbende Drenthe.

Scala
Scala Centrum voor de Kunsten heeft een groot bereik als binnen- én buitenschoolse cultuuraanbieder in diverse gemeenten in Drenthe en de kop van Overijssel. Zo’n 130 medewerkers verzorgen er lessen muziek, beeldende kunst, theater, dans en urban arts waarmee zo’n 32.000 kinderen en jongeren worden bereikt. Daarnaast bedient Scala, als één van de weinige organisaties in Nederland, nog eens bijna 2000 mensen in hun vrije tijd met individuele- en groepslessen, cursussen en projecten. Het kunstencentrum vervult hiermee een belangrijke functie in het culturele klimaat van de provincie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.