Menu Sluiten

Begroting 2021, werkgelegenheid en minimumloon

De werkgelegenheid staat onder druk, maar is wel de ruggengraat van de stad. Door het sluiten van de gaskraan in Groningen loopt de werkgelegenheid van de NAM in Assen terug. Dus ook daar vroegen de raadsleden aandacht voor.

Economisch kwetsbaar     Bert Wienen (ChrU) zei zich zorgen te maken over de werkgelegenheid bij de NAM. Maar door de huidige corona omstandigheden zijn er meer bedrijven die het moeilijk hebben. Welke plannen heeft het college voor het behoud van werkgelegenheid. En welke moeite doet het college rijksdiensten naar Assen te halen? Cindy Vorselman (PvdA) stelde vast dat het noorden economisch kwetsbaar is. Veel bedrijven in Assen zijn verbonden met gas- en aardoliewinning. Het probleem van de teruglopende gasproductie “moet in Noordelijk verband nadrukkelijk op de agenda komen.” Het investeringsplan “waterstof” speelt daarbij een rol. “Zorg voor het noorden voor een plan dat vergelijkbaar is met het plan voor de sluiting van de mijnen in Limburg.” Martin Rasker (VVD) zei dat “in de huidige situatie bedrijven en instellingen het lastig hebben.” Rijk en gemeenten nemen de noodzakelijke maatregelen “om de Asser economie en werkgelegenheid zoveel mogelijk op peil te houden.” Hij riep alle Assenaren op lokaal te kopen onder het oude motto, “Koopt Asser waar, dan helpen wij elkaar.” Ronald Witteman (CDA) stelde vast dat het college “stevig inzet op de jeugd,” maar ook, “dat werkgelegenheid in Assen kwetsbaar is.” Hij verbaasde zich erover dat in de begroting niet werd gesproken “over de mogelijkheid tot om- en bijscholing; ook niet binnen het kader van Levenslang Ontwikkelen.”

Wethouder Mirjam Pauwels zei dat werkgelegenheid alle aandacht heeft. Naast de lobby voor de vestiging van rijksdiensten is vooral aandacht voor de werkgelegenheid in het kader van de energietransitie. Ook hebben we onze gesprekken in Brussel om de afkalvende werkgelegenheid door het sluiten van de gaskraan Groningen te compenseren. Assen, Groningen, Leeuwarden en Emmen trekken hier als N4 samen op.

Minimumloon     Jannie Drenthe (SP) zei dat de laatste jaren het minimumloon 20% minder koopkracht heeft. Zij vroeg het college een brief te schrijven naar de regering en daarin op aan te dringen het minimumloon te verhogen naar 14 euro. Deze brief via het VNG naar andere gemeenten door te sturen. Als het college hier niet op ingaat “zullen wij hier in de tweede termijn een motie indienen.”  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.