Menu Sluiten

Begroting 2021, voorziening rioolheffing overschot of appeltje voor de dorst?

De financiële Voorziening Rioolbeheer heeft een overschot van 2,3 miljoen euro. Een overschot dat niet wordt verrekend met de tarieven. Het college is van mening dat dat geld nodig is voor het verduurzamen van het rioolsysteem. Stadspartij PLOP en de VVD vinden dat dit geld terug moet naar de Assenaren.

Verduurzamen     De rioolheffing is nodig om het rioolsysteem op orde te houden. De door de bewoners opgebrachte gelden mogen niet hoger zijn dan de werkelijke kosten. Overschotten en tekorten worden dus in het opvolgende jaar verrekend door verhoging of verlaging van de tarieven.

Het college is echter van mening dat door dit teruggeven van het overschot een jo-jo-beweging ontstaat in de tarieven. In 2021 een verlaging van de tarieven van ongeveer € 68 per aansluiting. Terwijl volgend jaar de tarieven weer verhoogd moeten worden om de verduurzaming van het rioolsysteem te kunnen bekostigen.

Stadspartij PLOP diende een motie in met de strekking, “Dit overschot te verrekenen in de tarieven voor rioolheffing 2021.”

De VVD-fractie heeft ook vastgesteld op basis van de door de fractie gestelde vragen, dat er een overschot is van 2,3 miljoen euro in de Voorziening Rioolbeheer. En roept het college op “de eerder te veel betaalde heffingen in de komende twee jaar terug te geven aan de gemeenschap; onze inwoners.”  

Het is dus een motie die het college ontraadt, maar wel een verbond tussen oppositie (PLOP) en coalitie (VVD). Donderdag weten we hoe de stemming in de raad uitvalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.