Menu Sluiten

Begroting 2021, te weinig aandacht voor jongeren

Helaas gaat het, als het over jongeren gaat, vaak over een kleine groep jongeren die valt onder jeugdzorg of overlast veroorzaakt. Maar het ontbeert jongeren aan een eigen plek en ook daardoor komen ze in het nieuws. Maar de jongeren zijn wel de toekomst van de stad. Dus hadden fracties kritische kanttekening bij de begrotingsvoorstellen met betrekking tot jongeren.

Cindy Vorselman (PvdA) stelde vast dat de meeste jongen niet om extra aandacht vragen, maar dat “over en voor hen niets in de begroting staat.” Zij vragen ook om een eigen plek, een inloopplek, een talentenbroedplaats, bijvoorbeeld een Jimmy’s of het voorgestelde studentenlab. Wat wordt er ondernomen om niet-studerende jongeren een ontmoetingsplek te geven. Hans Marskamp (GrL) pleitte ook voor een plek waar “men elkaar kan ontmoeten, sporten, ontspannen en waar men op een veilige manier geactiveerd wordt.” Biedt jongeren perspectief en mogelijkheden over wat wel kan en betrekt “de Kinderraad en Jong Assen hierbij.” Remi Moes (D66) wilde dat “jongeren betrokken worden bij ontwikkelingen op het gebied van wonen, onderwijshuisvesting en het aanbod van sport en cultuur.”    

Martin Rasker (VVD) maakte zich ook zorgen over de ontwikkeling van de Asser jongeren. “1 op 7 jongeren” komt bij de GGZ terecht. Dat is ruim boven het landelijke gemiddelde. Hij verwachtte van het college “concrete stappen om samen met jongeren te komen tot oplossingen.” Martine Deen (LstD) pleitte ervoor om de overlast van jongeren zoals in Kloosterveen aan te pakken.  

Ronald Witteman (CDA) benaderde de jongeren vanuit de kant van het onderwijs. Hij riep het college op van Assen een “mbo-stad te maken” omdat Assen fantastische werkgevers en onderwijsinstellingen heeft.” De begroting legt meer de nadruk op het HBO, “maar Assen is geen HBO-stad.” Assen moet zich juist onderscheiden, omdat “onderwijs en bedrijfsleven vragen om vakmensen.”

Wethouder Bob Bergsma gaf als reactie dat er gewerkt wordt aan het studentenlab. Het beoogde gebouw van V&D is echter niet geschikt. “We zijn bezig met een verkenning.” Bergsma was van mening dat de toekomst van Assen lag in een breed aanbod van voortgezet onderwijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.