Menu Sluiten

Begroting 2021 Riooltarieven, vallen mee voor Assenaren, maar tegen voor de gemeente

Afgelopen maandag diende PLOP een amendement in om het overschot aan rioolheffing in een keer teruggegeven te geven aan de inwoners. De VVD stelde donderdag voor de helft van het overschot in 2021 te verrekenen met de op het riool aangesloten huishoudens.

Voordeel voor huishoudens     De tarieven om het rioleringssysteem te onderhouden mogen niet meer opbrengen dan het systeem kost. Overschotten horen daar dus niet bij. En als blijkt dat er meer geld binnenkomt dan nodig is, moeten de tarieven aangepast worden. Op dit moment heeft het rioolfonds een groot overschot. Dat geld is door de Assenaren opgebracht dus moet dat geld volgens PLOP als de VVD terug naar de inwoners. PLOP wilde in 2021 het volle bedrag verrekenen, hetgeen een tariefsverlaging van € 68 per huishouding op zou leveren.

Jojo-effect     De gemeente staat de komende jaren voor de opgave het rioolsysteem te verduurzamen. Om de Assenaren niet met onverwacht hoge tarieven te confronteren stelt het college voor deze reserve aan te houden om de komende jaren de verduurzaming met weinig extra tariefsverhoging te kunnen realiseren. Nu de tarieven verlagen door de teruggave van het overschot betekent de jaren daarna de tarieven verhogen om de investeringen te kunnen betalen. Dat jojo-effect is ongewenst, betoogde wethouder Bergsma.

Gedempt jojo-effect     De VVD kwam met een tussenoplossing. Verreken de helft van het bedrag in 2021, ongeveer € 30 per huishouden. Kijk eind 2021 hoe het staat met de verduurzaming en of de plannen al in uitvoering zijn. Zijn de plannen nog niet in uitvoering dan kan de rest in 2022 verrekend worden. Zijn de plannen wel in uitvoering dan kan het overschot verrekend woorden met de investering en hoeven de tarieven minder snel te stijgen. Dit voorstel sloeg aan bij de raad.

Stemmen     Het amendement van PLOP werd verworpen met 22 stemmen tegen. Voor stemden CDA, 50plus en PLOP.

Het amendement van de VVD werd aangenomen met alleen de stemmen van de PvdA tegen! De PvdA wilde de verduurzaming financieel probleemloos kunnen realiseren.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.