Menu Sluiten

Begroting 2021, adviezen van de gemeenteraad

De begroting geeft hoeveel geld waarvoor het komende jaar kan en mag worden uitgegeven. Naast de grote onderwerpen zoals de Binnenstad, Jongeren en Wonen werden er ook minder breed gedragen onderwerpen door raadsleden aangedragen. Zaken die volgens hen in 2021 aan de orde zouden moeten komen.

Sober oplappen     Mannes, onze stadshond, blaft niet, maar bijt wel, namelijk in financieel opzicht. Het kunstwerk is van minder kwaliteit dan gedacht. De kunstenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud. Het college stelt voor een bedrag van bijna een ton voor te schieten om te restauratie ter hand te nemen. De fractie van de ChrU was tegen de aanschaf van Mannes. Daarom stelde Bert Wienen voor om het beeld “sober op te lappen,” omdat hij bang is dat de gemeente het voorgeschoten geld niet van de armlastige kunstenaar terugkrijgt. En hoe zit het met het cultuurfonds, wilde Wienen weten. Hans Marskamp (GrL) is het daar niet mee eens. Het is een kunstwerk dat moet intact blijven. “Je haalt ook geen personen van de nachtwacht, omdat hun gezicht je niet aan staat.” Wethouder Bob Bergsma zei dat de kosten voor de kunstenaar zijn. Dat eerst juridisch regelen zou te lang duren. Het bedrag dat nog in het cultuurfonds zit zal aangewend worden voor onderhoud van bestaande kunstwerken. De evaluatie van de 1%-regeling zal binnenkort naar de raad gaan.

Mensenhandel     Hans Marskamp stelt vast dat er nog een lange weg te gaan is om op het gebied van mensenhandel zichtbare resultaten te behalen. GrL vraagt het college een halve formatieplaat extra op dit dossier in te zetten. Burgemeester Out zei dat op dit terrein de 12 Drentse gemeenten samenwerken. Er wordt nu geïnventariseerd wat de wensen van de gemeentes zijn. Op basis van deze inventarisatie zullen de gemeenten voorstellen worden gedaan.

De toeristische zone     In de begroting worden veel initiatieven aangekondigd voor de Toeristisch Recreatieve Zone (TRZ). Henk Santing (PLOP) constateert dat er alleen maar “konijnen rondhuppelen en dat er verder niets gebeurt.” De VVD is wat optimistischer. Volgens Martin Rasker is het een kansrijk gebied. “Een gebied met verblijfsmogelijkheden, vertier, cultuur, horeca en andere activiteiten. Rasker riep het college op “onverminderd in te zetten op de gewenste ontwikkeling.”  

Aandelen     Op voorstel van het college heeft de raad ingestemd met het verkopen van de aandelen Vliegveld Eelde. Voor het eind van dit jaar zal dat zijn beslag krijgen. Ronald Witteman wilde nog een stap verder gaan en ook de aandelen Enexis verkopen. Enexis verzorgt in een groot deel van Nederland de elektriciteits- en gasnetwerken. Wethouder Mirjam Pauwels zei dat Enexis een bedrijf is met een “direct publiek belang” dat zorgt voor de doorvoer van energie. Dat is een andere situatie dan het vliegveld. “Wij zullen de aandelen Enexis daarom niet verkopen.”        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.